بزرگداشتی برای هزار و پنجاهمین زادروز ابوریحان بیرونی
فقط سفر: مراسم بزرگداشت هزار و پنجاهمین زادروز این دانشمند، شانزدهم شهریورماه سال جاری به همت بنیاد ایران شناسی اجرا شد.
به گزارش فقط سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، ابوریحان بیرونی یکی از اندیشمندان باارزش تاریخ و تمدن ایران اسلامی است، که هزار و پنجاهمین سال تولدش از طرف یونسکو برای سال میلادی ۲۰۲۳-۲۰۲۲ به ثبت جهانی رسیده است، تا دنیا نگاه ویژه و باردیگر ای به آرا و اندیشه ها و سیره تفکر و مشی زندگی وی داشته باشد.
مراسم بزرگداشت هزار و پنجاهمین زادروز این دانشمند، شانزدهم شهریورماه سال جاری به همت بنیاد ایران شناسی انجام شد.
این رویداد با مشارکت و همکاری دانشگاه شهید بهشتی، وزارت امور خارجه، بنیاد حکمت اسلامی صدرا، کمیسیون ملی یونسکو- ایران، فرهنگستان علوم، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، فرهنگستان علوم پزشکی و انجمن های در رابطه با مشاهیر و مفاخر کشور و حضور و همراهی سفارت تاجیکستان و سفارت ازبکستان و سخنرانی نمایندگان این نهادهای علمی و فرهنگی، بصورت حضوری و مجازی در بنیاد ایران شناسی انجام شد.
نقل قول ابوریحان در مورد مکان دفن سر امام حسین (ع) بر روایت های دیگر ارجح است
رییس بنیاد ایرانشناسی در این مراسم ضمن بزرگداشت ایام اربعین حسینی (ع) و تشکر از همکاری صمیمانه نمایندگان کشورهای تاجیکستان و ازبکستان، سازمان یونسکو و دانشگاه شهید بهشتی در برگزاری این رویداد عنوان کرد: بنیاد ایرانشناسی در دوره ی جدید خود، تاریخ ایران را در سه دوره باستان، اسلامی و انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار خواهد داد. این مساله از آن جهت اهمیت دارد که بتوانیم رسالت شناخت و شناساندن ایران را در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی انجام دهیم. بزرگداشت شخصیت برجسته اسلامی، شیعی و جامع الاطرافی مانند ابوریحان بیرونی پس از برگزاری همایش ابوعلی سینا در بنیاد ایران شناسی شعبه استان همدان از اقداماتی است که برای آشنایی نسل جوان از معارف خود انجام شده و ادامه خواهد داشت.
محمدحسین رجبی دوانی اضافه کرد: ابوریحان بیرونی حکیمی جامع الاطراف بوده که به علوم مختلفی اشراف داشته است. یکی از تخصص های ایشان، آشنایی با دانش گاهنگاری و تقویم نگاری بوده که وی در کتاب آثارالباقیه در بیان ماه های قمری و ذکر حوادث ماه صفر آورده است که سر مبارک سیدالشهداء در این ماه به پیکر مقدسشان ملحق گشت. چنانچه میدانیم برای مکان دفن سر مبارک امام حسین (ع) روایتهای متفاوتی وجود دارد اما نقل قول ابوریحان را باتوجه به اشراف او بر تاریخ باید ارجح دانست. دراین زمینه علامه مجلسی نیز با نظر ابوریحان بیرونی موافق است.
وی اضافه کرد: بنیاد ایران شناسی بر آنست تا چهره های بزرگ گذشته ایران اسلامی را معرفی نماید همانگونه که مقام معظم رهبری نیز بر این مساله تاکید داشته اند. همین طور این بنیاد در نظر دارد نسل جوان امروز را با چهره های حی و زندة اندیشمند ایرانی آشنا گردند.
از خصایص ابوریحان تجربه گرایی و عمل گرایی بود
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم بیان کرد که صحبتش در این رویداد بصورت کلی و برگرفته از مدخل ابوریحان در دانشنامه جهان اسلام است. این دانشنامه که از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است با مداخلی از قبیل زندگی، مذهبی، ریاضیات و نجوم، داروشناسی، کانیشناسی، جغرافیا و موارد دیگر و دو مقاله مستقل پیرامون کتاب ماللهند و آثارالباقیه توضیحات مفصلی پیرامون ابوریحان ارائه میدهد.
غلامعلی حدادعادل ابوریحان را حکیمی جامع معرفی نمود که تسلط بر علوم زمان خود داشته و همیشه از گهواره تا گور بدنبال کسب معرفت بوده است. او تعدادی از کتابهایش را در ۲۸ سالگی و برخی دیگر را در ۸۰ سالگی نگاشته است. ۱۸۰ کتاب و رساله و مقالهای که به وی منتسب است، نشان از فعالیت بسیار وی در حوزه های مختلف دارد. اما متأسفانه تنها ۲۸ اثر او بر جای مانده است. توجه ویژه به دانش هایی که امروزه با عنوان علوم انسانی شناخته میشوند وجه ممیز ابوریحان از معاصرانش به شمار میرود.
وی ادامه داد: ابوریحان روح نقّاد و استقلال رأی داشته است. کتاب اسئله و اجوبه او که پرسش ها و پاسخ های میان او و ابن سینا است، به درستی نشان از این روحیه نقادی و استقلال رأی دارد.
حداد عادل در ادامه صحبت تجربه گرایی و عمل گرایی را از دیگر خصایص ابوریحان برشمرد.
منبع: onlytravel.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب