تهدید گنجینه های عراق
فقط سفر: فقط سفر: شگفتی های دیرینه شناسی عراق که بعد از گذشت جنگ های متوالی همچنان پابرجا باقی مانده اند، حالا با تهدید جدیدی روبه رو شده اند؛ تغییرات اقلیمی.
به گزارش فقط سفر به نقل از المانیتور، طوفان های شن ناشی از تغییرات اقلیمی که گنجینه های تاریخی را گرفتار فرسایش و به آرامی مدفون می کند به تهدیدی جدی برای بناهای تاریخی عراق تبدیل گشته است.
گنجینه های باستانی بابِلی که با مشقت از دل خاک کشف شده بودند، در سرزمینی که به سبب افزایش دما و خشکسالی طولانی مدت خشکیده است، بار دیگر به آرامی بر اثر وزرش باد و شن، زیر خاک مدفون خواهند شد.
عراق یکی از کشورهایی است که شاهد تاثیرات شدید تغییرات اقلیمی بوده و سال قبل چندین طوفان شن را تجربه کرد، بطوریکه آسمان را به رنگ نارنجی درآورده بود، زندگی را مختل و تنفس را دشوار کرده بود.
وقتی این طوفان ها به انتها می رسند لایه ای از شن همه چیز را، همچون ویرانه های سومری «اوما» واقع در استان «ذی قار» را می پوشاند.
باستان شناسان همیشه ناچار بودند در عراق شن را پارو کنند اما حالا حجم شن رو به افزایش است.
بگفته «عقیل المنصراوی» (Aqeel Al Mansrawi) که یک عتیقه شناس است، طوفان های شن کم کم سال ها کوشش برای کشف نمای سفالی معبدها و خیلی از آثار تاریخی باارزش این مکان را بی نتیجه می کنند.
بگفته این باستان شناس، بعد از گذشت یک دهه از وخیم تر شدن وضعیت طوفان ها، شن بخش قبل توجهی از محوطه «اوما» را پوشانده که قدمت آن به حوالی ۲۳۵۰ قبل از میلاد می رسد.
این عتیقه شناس معتقد می باشد که در گذشته، بزرگ ترین تهدید غارت اموال تاریخی ویرانه هایی بود که محل کشف تکه های سفالین و کتیبه های باستانی بودند. امروزه، تغییرات اقلیمی و تاثیرات آنها بر زمین، به خصوص بیابان سازی تدریجی به مشکل جدیدی برای محلهای باستانی تمام قسمت های جنوب عراق تبدیل گشته است.
«المنصراوی» بیان کرد: اینطور برآورد می شود که در ۱۰ سال آینده ۸۰ تا ۹۰ درصد از محوطه های دیرینه شناسی با شن پوشیده شده باشد.
سرزمین بین رودهای «دجله» و «فرات» (بین النهرین) خانه تعدادی از قدیمی ترین تمدن های جهان است که بقایای آنها در عراق امروزی با خطر روبه رو شده است.
طبق گزارش سازمان ملل، عراق یکی از پنج کشوری است که متحمل بیشترین خسارت ناشی از تغییرات اقلیمی همچون خشکسالی شده است.
سدهای ترکیه و عراق شدت جریان آب رودخانه های بزرگ این کشور را کاهش داده و حتی آب بیشتری بدنبال استفاده از سیستم آبیاری قدیمی و روش های منسوخ کشاورزی هدر می رود.
دمای عراق امروزه به ۵۰ درجه سلسیوس می رسد و با ایجاد خشکسالی در زمینهای زراعتی، کشاورزان و دامداران را به شهرهای پرجمعیت سوق می دهد.
یک استاد رشته دیرینه شناسی در دانشگاه «قادسیه» توضیح داد: طوفان شن، گرد و غبار، باد و دما بیشتر شده است. خاک نیز به سبب نبود پوشش گیاهی و ریشه ای، لطمه پذیرتر و از هم گسیخته تر شده است.
این مشکلات با وجود نمک بجای مانده از تبخیر ناگهانی آب تشدید می شود. یک کارشناس معتقد می باشد نمکی که به همراه طوفان شن حرکت می کند، می تواند برای بناهای تاریخی فرسایش شیمیایی بوجود آورد.
مقام های عراق گفته اند که در حال مهار کردن این مشکلات هستند. مدیر آثار باستانی استان «ذی قار» از برنامه دولت عراق برای کاشت کمربند سبزی از درختان با بودجه ۳.۸ میلیون دلار خبر داد، اما استاد رشته دیرینه شناسی دانشگاه «قادسیه» معتقد می باشد که زنده نگه داشتن پوشش گیاهی، مستلزم استفاده از آب زیادی است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب