یك فعال میراث فرهنگی در فارس مطرح كرد:
ادامه لطمه ها بر پیکر بنای چهارصفه های دوسیران
فقط سفر: به گزارش فقط سفر، فارس یک فعال میراث فرهنگی در فارس اظهار داشت: داده های جمع آوری شده در محل و مقایسهی تصاویر ˮچهارصفه هایˮ دورهی ایلخانی در روستای تاریخی دوسیران نشان می دهد، علاوه بر آنکه شدت فرسایش های طبیعی در این بناها بالا رفته، لطمه های وارد شده با منشأ انسانی شامل حفاری های بدون مجوز و خصوصاً از بین بردن بخشهایی از این گچ بری ها نیز بیشتر شده است.
عباس پور در گفت و گو با ایسنا، اضافه کرد: اوایل دههی نود برای انجام یک کار پژوهشی، تصاویری از چهارصفه های روستای تاریخی دوسیران را ثبت کردم و طی روزهای گذشته برای انجام مطالعه ی دیگر به این روستا مراجعه داشتم و متوجه شدم تعدادی از گچ بری های تاریخی و نفیس در یکی از چهارصفه های دورهی ایلخانانی این روستا، از بین رفته و در بعضی از آنها، شدت فرسایش سبب از میان رفتن سطوح گچ بری ها شده و چند قطعهی دیگر از این گچ بری ها نیز بصورت مشخص با ضرباتی که منشأ انسانی داشته اند، از بین رفته اند.
او افزود: باتوجه به این که حدودا تمامی قطعات شکسته شده در محل مشاهده شدند، می توان احتمال داد این اقدام یا از سر جهل و ناآگاهی توسط فرد یا افرادی انجام شده یا این که ضاربان به غلط و تحت تأثیر تبلیغات اشتباه و سودجویانه بدنبال یافتن اشیای تاریخی بوده اند. اشیائی که به هیچ وجه نمی توانند در دیواره ها قرار گرفته باشند و تنها تفکرات اشتباه تعدادی از سودجویان می تواند منجر به بروز چنین خسارت های جبران ناپذیری برای تاریخ و هویت این منطقه شود.
عباس پور اظهار داشت: علاوه بر این تخریب ها، به سبب اجرا نشدن طرح های مرمتی و استواری بخشی، گچ بری های زیبا و تاریخی این چهارصفه ها، خصوصاً در چهارصفه غلامحسین نادری با فرسایش شدید ناشی از عوامل جوی مواجهند. خوردگی گچ ها، پوسیدگی و پوسته شدن برخی سطوح گچ بری ها و... همچون بیشترین لطمه هایی هستند که در این گچ بری ها دیده می شوند.
او اظهار داشت: خوشبختانه طی سالهای قبل، طرح های حفاظتی برای صیانت از چهارصفه های روستای تاریخی دوسیران در دست تهیه بوده و کوشش های مختلفی بوسیله گروههای مردمی و مسئولان مختلف محلی برای افزایش توجه ها به ظرفیت های مختلف این روستا دنبال شده و بتازگی برخی زیرساخت های جدید که سبب تقویت حضور گردشگران می شود نیز به این روستا اضافه شده است اما نیازمند آن هستیم که هرچه زودتر با تزریق بودجه و شروع کارهای اجرائی و میدانی، پروژه های حفاظتی و استواری بخشی محقق شود تا ضمن کمک به کاهش روند تخریب های ناشی از فرسایش، شاهد بهبود کنترل ها و جلوگیری از تخریب های بیشتر با منشأ انسانی نیز باشیم.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، دوسیران در غرب استان فارس، یکی از روستاهای تاریخی برجسته در نواحی جنوبی کشور شمرده می شود که دارای آثار گوناگون تاریخی همچون هفت ساختمان جداگانه که به عنوان چهارصفه شناخته می شوند و به عنوان بناهای دورهی ایلخانی در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده اند، چند قبرستان تاریخی با شیرهای سنگی و گورنوشته های متعدد، بافت تاریخی و آثار پراکنده گوناگون دیگری است. خاصیت های گوناگون تاریخی و طبیعی این روستا، سبب شده که دوسیران به عنوان یکی از روستاهای تاریخی استان فارس که قابلیت زیادی برای جذب توریست دارد، شناخته شود.
عباس پور در این مورد اظهار داشت: روستای تاریخی دوسیران نیازمند توجه ویژه و تمرکز پژوهش های مستقل است که در صورت استقرار پایگاه مطالعاتی و حفاظتی در شهرستان کازرون، می توان امید داشت با افزایش مطالعات درباب تاریخ روستای دوسیران و تمرکز طرح های حفاظتی و مرمتی، بتوان نسبت به احیاء و صیانت از بناهای باارزش و شاخص این روستای تاریخی اقدام نمود.
او اشاره کرد: اهالی روستای دوسیران همچون ساکنان روستاهای تاریخی ایران هستند که آشنایی خوبی با ارزش های این روستا دارند و می توانند به عنوان یک بازوی اجرائی توانمند و موثر در برنامه های حفاظتی و کنترلی مشارکت داشته باشند. بدین سبب محصور کردن این چهارصفه ها و کنترل و نظارت بر ورود و خروج گردشگران با بهره بردن از توانمندی ها و انگیزه های بالای اهالی روستای دوسیران، می تواند کمک شایان توجهی در صیانت از این بناهای تاریخی داشته باشند.
بگفته این فعال میراث فرهنگی، چهارصفه ها، که یکی از کهن ترین الگوهای معماری در ایران محسوب می شوند؛ شامل یک تالار مرکزی به شکل به علاوه با چهار درگاه بوده که به طور معمول با سقف های هلالی یا جناغی مسقف شده و در هر ضلع نیز دارای اتاق هایی جداگانه و همین طور طاقچه ها و تزئینات مختلف است.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، تعدادی از چهارصفه های روستای دوسیران دارای گچ بری های زیبایی با نقوش مختلف اسلیمی، ختایی و... و همین طور کتیبه های خطی با متن «لا اله الا الله» و حدیث نبوی است و از خاصیت های برجستهی گچ بری ها و کتیبه های چهارصفه های روستای دوسیران، وجود عناصر و خاصیت های گچ بری از دوره های مختلف هنری در حد فاصل دوره ساسانی تا دوره ایلخانی است که اهمیت آنها را نسبت به سایر چهارصفه های ایران، دو چندان می کند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب