پاییز به تماشای پرنده بازیگر در شاهرود بیایید به علاوه فیلم

پاییز به تماشای پرنده بازیگر در شاهرود بیایید به علاوه فیلم

فقط سفر: به گزارش فقط سفر، «پرنده نگری» از جلوه های گردشگری در حوزه طبیعت گردی است. در روستای هدف گردشگری قلعه بالای شاهرود تنها زاغ بومی ایران، پرنده ای بازیگر و فریبکار زیست می کند که فصل پاییز بهترین زمان برای حضور گردشگران و لذت از هنرنمایی این هنرمند ریزنقش و انحصاری فلات مرکزی ایران است. پرنده ای که به جای پرواز، می دود و اهمیت بالای ی در کنترل آفات دارد.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایرنا، به گزارش فقط سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، نام علمی زاغ بور produces pleskei zarudny برگرفته از نام جهانگرد روس که برای اولین بار این پرنده را شناسایی کرد، اقتباس شده است. با عنایت به شهرت جهانی این گونه پرنده و همینطور تلاش کارشناسان طبیعت ایرانی، نام این پرنده به «زاغ ایرانی» تغییر یافته و در مجامع غربی به این نام شناخته می شود.
سیزدهمین جشنواره گردشگری سفر به زیستگاه زاغ بور پنجشنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ آبان ۱۴۰۳ هم زمان با فصل طلایی پاییز در روستای هدف گردشگری قلعه بالا در قسمت بیارجمند شهرستان شاهرود با هدف جذب توریست داخلی و خارجی و معرفی بیشتر ظرفیت ها و توانمندی های بخش بیارجمند و منطقه خارتوران شاهرود برگزار شد.
حضور توریستهای داخلی و خارجی در این نوع جشنواره ها باعث رونق اقتصاد بومی و محلی، برندسازی گردشگری و همینطور اشتغال زایی با عنایت به ظرفیتهای بوم گردی در منطقه می شود.
در جشنواره زاغ بور گردشگران، طبیعت گردان و علاقه مندان به حوزه های طبیعی از بافت پلکانی روستای هدف گردشگری قلعه بالا بیارجمند، نمایشگاه صنایع دستی و سوغات با اجرای موسیقی محلی و مراسم آیینی بازدید کردند.
برپایی کارگاه های تخصصی آموزشی پرنده شناسی، طبیعت گردی، خزنده شناسی و رصد تخصصی آسمان نیزاز برنامه های سیزدهمین جشنواره گردشگری سفر به زیستگاه زاغ بور بود.

زاغ بور، کلاغ انحصاری فلات مرکزی ایران

در ایران گونه های جانوری اندمیک(گونه جانوری یا گیاهی که فقط در یک منطقه خاص و محدود مشاهده می شود و در دیگر نقاط جغرافیایی زیست ندارند) بسیاری وجود دارد که تنها پرنده دراین میان، زاغ بور است.
این پرنده منحصربه فرد از خانواده کلاغ ها است که فقط در بیابان های فلات ایران زندگی می کند و نمادی برای استانهای واقع در مرکز و حاشیه کویر همانند سمنان، کرمان، یزد و خراسان جنوبی است.
در استان سمنان این پرنده زیبای کویرنشین همنشین قیچ ها(درختچه های همراه با انشعابات چوبی فراوان) در قسمت بیارجمند شهرستان شاهرود و منطقه خارتوران به چشم می خورد.
زاغ بور به غیر از ایران، زیستگاه دیگری ندارد و این مورد سبب توجه بیشتری در گردشگری و پرنده نگری به این جانورشده است. این نوع زاغ ها پرندگانی هستند که همانند مارها و عقرب ها به صورت دایمی در کویر و بیابان ها زندگی می کنند. پرنده ای کوچک اندام که ساکن همیشگی سرزمین های خشک و بیابانی است و در آنجا از کرم و دانه ها تغذیه و زندگی می کنند.

پرنده ای با صدهنر برای استتار

زاغ بورها با عنایت به رنگ کرم، قهوه ای و نخودی خود به خوبی می توانند هنگام خطر، همرنگ محیط شوند و به استادی استتار کنند و حتی آشیانه هایی که توسط این پرنده ایجاد می شود همانند محیط اطراف است و تشخیص آن در بین بوته های کویری کار دشواری است.
زاغ بور تنها روی درخت های مرتفع آشیانه نمی سازد و میتوان بسترهای کوچک شان را در بین قیچ ها هم مشاهده کرد.

زاغی که به جای پرواز، می دود

یکی از کارشناس محیط زیست شاهرود در این حوزه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اندازه جثه زاغ بور حدود ۲۴ سانتی متر طول است.
صمد جلالی ضمن اشاره به این که زاغ بور شبیه هدهد است، اضافه کرد: بال های این پرنده با نواری سفید نقش بسته و انتهای آنها سیاهی خارق العاده ای دارد که در پرتوی خورشید رنگ سبز تا آبی از خود بازتاب می دهد.
وی با اشاره به اینکه زاغ بور کنجکاوی و جست وجوگری خاصی دارد، ابراز کرد: این پرنده رفتاری عجیب دارد و بیشتر وقت ها درحال دویدن به جای پرواز است.
جلالی افزود: این نوع پرنده با دیدن انسان یا خودرو فرار می کند و در صورت احساس خطر بیشتر، امکان دارد پروازی کوتاه و سریع را هم هنگام فرار انجام دهد.
این کارشناس محیط زیست اظهار داشت: این پرنده های زیبا، ترس چندانی از انسان ندارند البته فاصله ایمنی را رعایت می کنند و به فعالیتهای روزمره خود می پردازند و تمام رفتارهای انسان های پیرامون خودرا زیر چشمی مراقب هستند.

سیب هایش را در یک سبد نمی گذارد

وی با اشاره به اینکه زاغ بور بیشتر بر روی زمین راه می رود و با نوک قوی خود دانه ها و حشرات را جمع می کند، اظهار نمود: این پرنده با احتیاط کامل و بهره گیری از نوک قوی خود چاله ای کوچک حفر و سپس دانه جمع آوری شده را پنهان می کند.
وی تصریح کرد: رفتار جالب این پرنده کوچک و زیبا اینست که همه دانه ها را یک جا دفن نمی کند، بلکه هر دانه را با فواصل نامعین در چاله ای قرار می دهد.
این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: زاغ بور با جا به جایی دانه ها و بذرهای مختلف در پراکنش گیاهان و رویش آنها نقش بسزایی در منطقه دارد.


نقش زاغ بور در بیابان زدایی

جلالی به نقش موثر این پرنده در بیابان زادیی اشاره نمود و اضافه کرد: اگر جمعیت زاغ بور در مناطق کویر افزایش یابد، احتیاج به عملیات بیابان زدایی از قبیل مالچ پاشی و همینطور کاشت گیاهانی نظیر تاغ کمتر می شود.
وی افزود: تخریب زیستگاه های جوجه آوری این گونه در اثر گسترش کشاورزی، توسعه مزارع، حضور دام و چرای بی رویه، همچون عوامل تهدید زندگی زاغ بور به حساب می آید.
زاغ بور و زیستی برای کنترل حشرات و آفات
رییس شبکه دامپزشکی شاهرود هم در این حوزه اظهار داشت: زاغ بور پرنده کوچک، قلمروطلب و تک همسر است که از اردیبهشت چهار تا ۶ تخم می گذارد و نر و ماده در پرورش جوجه ها همکاری می کنند.
علی نادمی اضافه کرد: زاغ بور در کنترل حشرات آفت ها و سایر جانوران کوچکی که افزایش جمعیت آنها سبب صدمه به گیاهان و پوشش گیاهی می شود، نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
تمییزبودن لانه زاغ بور با کیسه حمل فضولات
وی افزود: نکته قابل تامل و بهداشتی در مورد جوجه زاغ بور اینست که در پایان مخرج خود کیسه ای دارد که تمامی فضولات داخل آن ذخیره و هنگام خروج از لانه این کیسه جدا می شود و با این کار سبب تمیز نگه داشتن محل زندگی خود می شود.
رییس شبکه دامپزشکی شاهرود اظهار نمود: برخی گزارش ها حاکی از کاهش جمعیت این پرنده زیبا در سالهای اخیر دارد.



«قلعه بالا» نامزد روستای جهانی گردشگری ایران
روستای هدف گردشگری قلعه بالا در جنوب شرقی و فاصله ۲۴ کیلومتری شهر بیارجمند و جوار منطقه نمونه گردشگری زیست کره توران قرار دارد که نامزد روستای جهانی گردشگری ایران است.
شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان دارای هشت منطقه نمونه و هشت روستای هدف گردشگری می باشد. از این تعداد ۲ منطقه نمونه گردشگری زیست کره توران و رضاآباد و سه روستای هدف گردشگری قلعه بالا، رضاآباد و زمان آباد در قسمت بیارجمند در جنوب این شهرستان واقع است.
بخش بیارجمند و منطقه خارتوران دارای مواهب الهی طبیعی، زیبا با خصوصیت های منحصر به فردی همچون زیست کره توران محل زندگی یوزپلنگ ایرانی است.
روستاییان این منطقه در قسمت کشاورزی به کاشت فلفل قرمز، شلغم، هویج سیاه، گزر، چغندر و خربزه دیم علاوه بر زراعت گندم و جو و همینطور باغبانی با تولید گردو، بادام و پسته مشغول هستند.
عشایر و دامداران در منطقه با وجود پوشش گیاهی بیابانی و نیمه بیابانی با پرورش گوسفند، بز، شتر و گاو به تولید گوشت، شیر و لبنیات و همینطور منسوجات الیاف از پشم دام های خود زبانزد خاص و عام هستند.
حیوانات و جانوران کمیاب و بی نظیری در زیست کره و ذخیرگاه حفاظت شده توران همچون آهو، جبیر، کل و بز، گربه ایرانی سیاه گوش، گورخر آسیایی و یوزپلنگ همراه پرندگان شکاری کبک و تیهو و زاغ بور در این منطقه زندگی می کنند.
سیزدهمین جشنواره گردشگری سفر به زیستگاه زاغ بور با همکاری اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شاهرود، بخشداری بیارجمند، اداره پارک ملی توران، شورای اسلامی و دهیاری روستای هدف گردشگری قلعه بالا، نیروی انتظامی، حوزه مقاومت مالک اشتر و اقامتگاه های بوم گردی برگزار شد.



منبع:

1403/08/29
12:55:43
5.0 / 5
42
تگهای خبر: آموزش , برند , بوم گردی , توریست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری