مداخله دولت، سرنوشت امروز فرش ایرانی را رقم زده است

مداخله دولت، سرنوشت امروز فرش ایرانی را رقم زده است

فقط سفر: «سرنوشت امروز فرش ایرانی، نتیجه مداخله دولت ها در حوزه فرش است؛ دولت نه تاجر، نه صنعت گر، نه خانه ساز و نه هنرشناس خوبی است، ازاین رو دولت نباید در این حوزه دخالت كند.»


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، محمدرضا كارگر، مدیركل امور موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی عصر امروز - چهارشنبه ۲۵ بهمن - در آئین چهل سالگی موزه ملی فرش ایران و گشایش نمایشگاه ۴۰ فرش دوره صفوی در موزه ی ملی فرش ایران سخن می گفت، اظهار نمود: در دهه ۵۰ اتفاقات خوبی در عرصه موزه داری كشور افتاد. موزه هنرهای معاصر، موزه فرش، موزه آبگینه، فرهنگسرای نیاوران مكان های موزه ای بودند كه تولید شدند و افق جدیدی در عرصه موزه داری كشور روشن شد.

او اضافه كرد: علاوه بر موزه ملی فرش، چند سال قبل هم موزه فرش تخصصی در آستان قدس رضوی راه اندازی شد. همینطور یك موزه تخصصی فرش حداكثر تا دو سال آینده در تبریز افتتاح می گردد و در واقع آن اولین موزه شخصی می گردد كه حدود ۲۰۰ تخته فرش باارزش را در این موزه به نمایش می گذارد تا نخستین موزه شخصی فرش تأسیس شود.

مدیركل امور موزه ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی سازمان میراث فرهنگی بیان كرد: كشوری كه هنرش به این صورت جهان گیر شده و كشوری كه برای مفروش كردن زمیینش این گونه هنرمندانه عمل می كند در سایر هنرها هم همین طور است.

او اضافه كرد: امیدواریم فرهیختگانی كه به موزه فرش توجه دارند در سال های آینده هم به این حوزه كمك كنند. اینكه امروز فرش در جایگاه واقعی خود از نظر اقتصادی قرار ندارد، نتیجه مداخله دولت ها در حوزه فرش است، در نتیجه امیدواریم این هنر به دست فرهیختگان و مردم از نظر تجاری دوباره به اعتلای خودش برسد.



مدیریت موزه فرش را از استانی به سازمانی ارتقا دهید

حمید كارگر، رئیس مركز ملی فرش ایران هم در سخنان كوتاهی اظهار نمود: فرش ایرانی محبوب همه است، متأسفانه ارزش های فرش ایرانی را پاس نداشته ایم. موزه فرش ایران جایگاهی ملی دارد، در نتیجه باید به این موزه نگاهی ملی وجود داشته باشد.

او سپس خطاب به معاون میراث فرهنگی كشور اظهار داشت: معتقدم این موزه به جای این كه زیر نظر اداره كل میراث فرهنگی استان تهران باشد، زیرنظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گیرد، این موزه نباید در سطح استانی محدود شود.

توجه به دوره های مغفول مانده فرش

شیرین صوراسرافیل نویسنده و پژوهشگر فرش ایران هم در سخنانی در این آیئن، از متولیانِ موزه فرش درخواست نمود تا فرصت شناسایی بعضی از دوره های تاریخی مغفول مانده در مورد فرش ایرانی را مورد بررسی قرار دهند.

وی اضافه كرد: موزه ها دریچه های تاریخی كشورند، بخصوص موزه فرش كه به علت بار فرهنگی خاصی كه فرش روی دوش خود حمل می كند، می تواند منبع اطلاعاتی گسترده ای باشد.

او با بیان این كه باید دوره های مغفول و مظلوم مانده فرش های تاریخی بخصوص در دو دهه نخست قرن ۱۴ مورد توجه قرار گیرد، اضافه كرد: دوره ی قاجار یكی از دوره هایی است كه كمترین اطلاعی از سازندگان و تولیدكنندگان فرش های آن دوره وجود ندارد، هر چند در تاریخ فرش ایران، بسیار درخشان است.

وی تصریح كرد: باید درِ موزه ها به سمت جوانان باز شود تا بتوانند داشته های گذشتگان در این حوزه را از نزدیك ببینند و با آن آشنا شوند.



فرش های موزه فرش، كودكی چهل ساله بیمار و فرتوت هستند

رضی میری، فرش شناس و هنرمند فرش ایرانی، هم در سخنانی در این آئین اظهار نمود: هر چند ۴۰ سال پیش و در زمان تاسیس موزه فرش، به آینده و مقیاس های امروزی یك موزه توجه نمی شد، اما تولید چنین موزه ای در گذشته بسیار جای تقدیر دارد.

او با بیان این كه امروز موزه ی فرش ایران یك كودك ۴۰ ساله است، ادامه داد: ای كاش مدیر اداره كل موزه ها در صحبت های خود اماری هم از تعداد فرش های محافظت شده در طول ۴۰ سال قبل می داد.

وی با بیان این كه در طول ۴۰ سال قبل از وضعیت انبارها و فرش های موزه ملی فرش ایران اطلاعات كافی دارد، افزود: می دانم كه متاسفانه امروز این فرش ها در وضعیت خوبی نیستند، آن یك كودك چهل ساله فرتوت و بیمار و آزرده است.

او همینطور در بخش دیگری از صحبت هایش با بیان این كه فرش ایرانی در خارج از كشور به ارزش مادی كمی فروخته می گردد و ارزش معنوی ان اصلا در نظر گرفته نمی گردد، خطاب به نسل جوان اظهار داشت: امروز توانمندی هایمان را در سایه چیزهایی می بینیم كه بوی از فرش ایرانی نبرده اند، در حالیكه این فرش ها مقرر است آینده ی میراث فرهنگی باشند.

*حاشیه ها؛

در آئین چهل سالگی موزه ملی فرش ایران، چهل فرش تاریخی از دوره ی معاصر در طبقه ی نخست موزه فرش به نمایش درآمدند، هفت تخته فرش از این تعداد به امانت از موزه ی ملی ایران گرفته شده و دیگر فرش های دوره صفویه متعلق به موزه ملی فرش ایران هستند.

همچنین برای همزمانی این نمایشگاه، یكی از تاجران ایرانیِ فرش در آلمان، ۴۰ تخته فرش از دوره ی معاصر را در طبقه ی دوم این موزه در معرض نمایش قرار داده است، این نمایشگاه تا ۱۵ اسفند در موزه ی ملی فرش ایران برپاست.

با توجه به اعلام حضور علی اصغر مونسان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در آئین گرامیداشت چهل سالگی موزه ملی فرش ایران، و حضور نیافتن وی در این مراسم، عیسی كلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست به موزه ملی فرش ایران آمد.

یكی از مدعوین این آئین «علی دایی» بود كه از زمان حضور تا ترك سالن توسط او، حدودا بازار تصاویر یادگاری در وسط آمفی تئاتر موزه داغ بود.

به نظر می رسید این مراسم دورهمی پیشكسوتان حوزه ی فرش ایرانی بود كه سبب جمع شدن قدیمی های این حوزه دور یكدیگر شده بود، به گونه ای كه در زمان برگزاری مراسم، چندین بار مجری مراسم از مدعوین دعوت می كرد بایستند تا دیگر افراد سالن با آن ها و اقداماتشان در حوزه فرش ایرانی آشنا شوند.

هر دو سالنِ نمایش این نمایشگاه از نور كمی برخوردار بود و به زحمت امكان خواندن توضیحات روی فرش ها وجود داشت، البته به نظر می رسد نور مناسب نمایش فرش ها به این صورت تنظیم شده بود.

همچنین در انتها این آئین برگزاری از شیرین صوراسرافیل، سیروس پرهام و سیاوش آزادی هم با اهدای تندیس تقدیر گردید.








1396/11/28
14:24:55
5.0 / 5
4667
تگهای خبر: صنایع دستی , گردشگری , میراث , میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری