از چهار گوشه دنیا تماشاچی دارد اما محكوم به فناست!

از چهار گوشه دنیا تماشاچی دارد اما محكوم به فناست!

فقط سفر: بلده دارای قلعه ها و بناهای تاریخی فراوانی بوده اما در طول سال ها به علت عدم توجه به آثار و سرمایه های ملی خبری از این بناها نیست.


قوام الدین بینایی، كارشناس تاریخ در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینكه بخش بلده یكی از قدیمی ترین نقاط تاریخی مازندران است، اظهار نمود: بلده از دوران كهن بخش مهم و اساسی شهرستان نور محسوب می شد و سابقه اش به دوره های قبل و بعد از اسلام می رسد و خیلی از رجال سیاسی نور به بلده تعلق داشتند.
كارشناس تاریخ با اشاره به اینكه بخش بلده با حدود ۷۰ پارچه آبادی از دونا در كندوان تا رزن درهراز را در دل خود جای داده است، خاطرنشان كرد: بلده تا شهریور سال ۱۳۲۰ یعنی زمان پهلوی اول از نقاط پرجمعیت طبرستان و مازندران بوده كه از شهریور سال ۱۳۲۰ به بعد روند مهاجرت سرعت پیدا می كند و این روند بعد از انقلاب با شدت بیشتری همراه بود كه مهم ترین علت آن نبودن جاذبه های اسكان برای نسل جوان بوده است.
*خبری از خانه های دوران كهن در بلده نیست
ایشان در ادامه اظهار داشت: بلده دارای جاذبه های گردشگری فراوان و قلعه ها و بناهای تاریخی بوده اما در طول سال ها به علت عدم توجه به آثار و سرمایه های ملی خبری از این بناها نیست.
این كارشناس تاریخ با اشاره به اینكه با رسیدگی بیشتر به آثار تاریخی و سرمایه های ملی، رونق اقتصادی منطقه را می توان افزایش داد، تصریح كرد: كشورهای همسایه ایران برای جذب گردشگر و توریست با میلیاردها تومان جزیره ای مصنوعی تولید می كنند و این درحالی است كه هریك از روستاهای بلده پتانسیلی بكر و جذاب را در خود نهفته دارد اما متاسفانه نادیده گرفته شده است.

بینایی اظهار نمود: نمونه های زیادی مانند خانه دكتر صدیقی پدرعلم جامعه شناسی نوین، استاد بنان و غیره كه دروضعیت نامطلوب قرارداد و اگراین خانه ها خریداری و بازسازی شود از چهار گوشه جهان فقط برای بازدید از منازل این بزرگان خواهند آمد و به اقتصاد منطقه كمك خواهد شد.
*ناتوانی میراث فرهنگی در حفظ آثار تاریخی
این كارشناس تاریخ با اشاره به اینكه اگر اهمیت آثار باستانی در مدارس و دانشگاه ها و روزنامه و فضاهای مجازی بر مردم شناخته شود در حفظ این آثار اهتمام بیشتری خواهد شد، خاطرنشان كرد: سازمان میراث فرهنگی از بدو پیدایش با وجود تلاش های زیادی كه انجام داد تابحال نتوانست رسالت خویش را به علت كثرت آثارخوب انجام دهد.
وی ادامه داد: به نهادهای دولتی به علت نبود بودجه و عزم جدی نباید امید داشت، باید نهادهای مردمی خود وارد عمل شوند و این روند را به صورت خودجوش توسط یك سازمان مردم نهاد پیگیری كنند تا به نتیجه مطلوب برسد.
علی حسن نژاد، كارشناس گردشگری و پژوهشگر فرهنگ مازندران در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینكه شهرستان نور یكی از مناطق قدیمی مازندران است، اظهاركرد: اسم قدیمی نور(سُولد، سُولیده، سُلده) بوده كه در كتاب های قدیمی با نام رستم دار به مفهوم مردمی كه شغل ماهیگیری دارند یاد شده و بعد از آن در سال 1339 به نور تغییر نام یافته است.
وی با اشاره به اینكه نور از شرق به آمل، از جنوب به تهران، از غرب به نوشهر، از شمال به دریا و از شمال شرق به محمودآباد ختم می شود، خاطرنشان كرد: "رستم دار" در زمان قدیم شامل چهار شهر ناتل، بلده، تمیشان و ماهان بود كه در جدیدترین كشفیات دیرینه شناسی آثاری از دوره اشكانیان پیدا شده است.
پژوهشگر فرهنگ مازندارن با اشاره به اینكه این منطقه در زمانی رویان هم نامیده می شد كه شامل سه ناحیه نوشهر، چالوس و نور بود، تصریح كرد: در گذشته مرزهای این منطقه به رودسر گیلان هم می رسید و زمانی هم جزء شهرستان آمل بود اما این سال ها دارای سه بخش مركزی، بلده و چمستان و شامل پنج شهر نور، رویان(علمده)، ایزدشهر، بلده و چمستان است.

حسن نژاد با اشاره به اینكه گردشگری در شهرستان نور شامل دریا، دشت، جلگه، جنگل است، تصریح كرد: روستا، چشمه، پارك جنگلی نور، ناتل، شاه بالو درآهودشت، سواحل رویان، نور، رستمرود، ایزدشهر، جنگل میانبند، جنگل روستای سركاج، خانه نیمایوشیج در یوش، پاك جنگلی و چشمه كشپل، تالاب های رستمرود و روستاهای گردشگری بخش بلده و چند شهر دیگر، آبشار آبپری، دریاچه الیمالات در 8 كیلومتری نور، آبشار سی سنگان در تنگه معروف نهررودبار در 25 كیلومتری ییلاق نور(بلده) كه معروف به جاده آب پری و آبشار "حرام اُو" هم از دیگر جاذبه های گردشگری نور است.
این كارشناس گردشگری از نقاط گردشگری بلده به قلعه سلطان احمد اشاره نمود و اظهار داشت: قلعه سلطان احمد بلده در دامنه كوه قرار دارد كه دومین بنای مرتفع شهرستان نور به حساب می آید كه گنبد آن مخروطی و مصالح آن از آجر و روكش گچ و كتیبه ای به خط كوفی كه دو بار به نام های حضرت محمد(ص) و حضرت علی(ع) منقوش شده است.
این پژوهشگر مازندران با اشاره به اینكه بناهای تاریخی شهر بلده به زمان ساسانیان و سلسه شاهان پادوسبانان طبرستان میرسد، اضافه كرد: قلعه پولاد در زمان سلسله پادوسبانان طبرستان تولید شده و تمامی قسمت های یك مجموعه حكومت محلی شامل دروازه و اسطبل و نگهبانی و دیده بانی را دارد كه به شهر مشرف بوده است.
وی با اشاره به اینكه دره پولاد تنگه كه چشمه های مختلف و درختان انبوه و صخره های بسیار بزرگی دارد، خاطرنشان كرد: از دیگر جاذبه های گردشگری نور می توان به ارتفاعات كوه لاواش و آبشار سواسره با ارتفاع 100 متر، عمارت خان بابا خان و مقبره و تكیه تاكر كه دارای ثبت ملی است و كیجاپل (پل دختر) و ریكا پل( پل پسر) كه در دهستان تتارستاق روستای و لاشید واقع شده، اشاره نمود.

این پژوهشگر مازندارنی از دهستان شیخ فضل الله نوری بعنوان یكی از دهستان های بلده نام برد و اضافه كرد: در ارتباط با زندگی و زادگاه شیخ فضل الله اختلاف هایی وجود دارد كه به نقل از بیشتر منابع وی اهل كجور و نوشهر و مشخصا روستای لاشك بوده اما نقل قول هایی وجود دارد كه شیخ فضل الله نوری درس های مقدماتی را در بلده خواند و از این رو دهستانی به اسم ایشان باقیست ولی متاسفانه خانه ای در این منطقه نمانده است.
ایشان در ادامه اظهار داشت: از دیگر مشاهیر نور می توان بهنیما یوشیج، اباعبدالله ناتلی، استاد غلامحسین بنان، پیروز مجتهد زاده، علامه محدث نوری، ملا علی نوری، رضا خراط شاعر معروف اشاره كرد؛ غلامحسین بنان از مشاهیر بلده و روستای انگرود بود، باآنكه بنان در تهران به دنیا آمد اما پدر وی كه دستی در موسیقی داشت اهل این روستا بوده و خانه پدری این موسیقی دان همچنان باقی است. هرچند خانه بنان فروخته شده و مالك شخصی دارد و بنا به شنیده ها، صاحب ملك برای در اختیار قرار دادن این خانه به میراث فرهنگی موافقت نكرده است.
این پژوهشگر مازندرانی، روستای نج در بخش بلده را ماسوله مازندران دانست و اضافه كرد: بافت قدیمی و معماری شبیه به معماری ماسوله گیلان این روستا را به یكی از نقاط زیبای گردشگری تبدیل نموده است كه هنوز تحت تاثیر زندگی شهری قرار نگرفته و نوع ساخت خانه ها و معماری خاص آن بسیار جذاب و چشم نواز است.
كارشناس گردشگری با اشاره به اینكه گردشگری بعنوان یك صنعت پایدار از نظر منابع ارزی و دیدگاه توسعه پایدار در اقتصاد معیشتی هر منطقه موثر است، اظهاركرد: مازندران با دارا بودن دریا، دشت، جنگل، كوهپایه، كوهستان، آثار طبیعی و باستانی كه می تواند محل جذب گردشگران زیادی باشد اما متاسفانه با داشتن همه این خصوصیت ها هنوز نتوانسته به قطب گردشگری تبدیل گردد.
وی با اشاره به اینكه مازندران در تمام فصول سال با آب و هوای بسیار مطلوب تنها استانی است كه می تواند گردشگرپذیر باشد، خاطرنشان كرد: آماده كردن دیدگاه مردم برای جذب توریست در میراث كهن آیین ها، موسیقی، افسانه ها، معماری، شیوه زندگی، دامداری، كشاورزی و تولید موزه های محلی و خانه های مشاهر می تواند بسیار در جذب توریست موثر باشد.
پژوهشگر مازندرانی خاطرنشان كرد: ترسیم نقشه های ویژه گردشگری و استفاده از امكانات رسانهای و هماهنگی با تور گردانان برای معرفی بلده و همینطور ساماندهی صنایع دستی، ابزارآلات، غذاهای محلی و تولید رستورانهای محلی، تهیه محصولات كشاورزی سالم و ارگانیك و تهیه محصولات دامداری، كشت گیاهان دارویی در منازل مردم و تبدیل خانه ها به اقامتگاه های بومی در روستاها با صحنه آرایی بومی و جذاب در كنار نگاه به روز به المان شهری می تواند بلده را بعنوان قطب گردشگری معرفی نماید.




1397/08/30
15:26:11
5.0 / 5
4365
تگهای خبر: توریست , ثبت , خرید , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری