خدمت تاریخی به سوغات قم با تشکیل موزه سوهان
به گزارش فقط سفر قم یکی از کارشناسان مسائل اجتماعی ضمن ابراز تاسف از عدم معرفی درخور صنعت سوهان قم، اظهار داشت: با تشکیل موزه سوهان می توانیم گام موثری در امتداد معرفی این محصول برداریم.
سید محسن محسنی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در ارتباط با پیشنه سوهان در قم بعنوان سوغات اصلی این استان، با اشاره به برگزاری جلسه ای در این خصوص در بنیاد قم پژوهی، اظهار نمود: متاسفانه در این نشست متوجه شدیم که اطلاعات لازم درباب پیشینه و سابقه اصلی ترین سوغات شهرمان در بین مردم وجود ندارد.
وی با اعلان اینکه اقدامات مناسب و درخور در امتداد این محصول انجام نشده است، عنوان کرد: نحوه پخت، پیشنه، لوازم و... سوهان نیازمند تحقیق و معرفی هرچه بیش تر هستند.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به این که اختلافاتی درباب اولین زمان ساخت این سوهان وجود دارد، مطرح کرد: در جلسه ای که در بنیاد قم پژوهی نیز انجام شد اختلاف نظر در امتداد این که در زمان ناصرالدین شاه این شیرینی تولید شده یا مظفرالدین شاه وجود داشته است.
وی با اعلان اینکه حتی نمی دانیم قدیمی ترین سند مکتوب که نام سوهان در آن درج شده کدام است، اشاره کرد: ظاهرا نام "سوهان" که ناظر بر این شیرینی مخصوص است در تلفظ محلی "سوون /sowun" با تخفیف در ادای w گفته می شود و منحصرا معطوف به قم است.
محسنی با اشاره به این که اجمالا باید گفت در کتابچه های دورهی ناصرالدین شاه که مشاغل قم بیان شده است نامی از سوهان فروش نیست، اشاره کرد: اما شغل حلوایی در آن دوران که سوهان نوعی از آنست و همین صنف هم آنرا ابداع کرده به تعداد قابل توجه دیده می شود.
ایشان سپس با اعلان اینکه متاسفانه قم با وجود تاریخ کهن یکی از فقیرترین شهرهای کشور از لحاظ داشتن موزه است، تصریح کرد: تشکیل موزه سوهان که شامل سوابق سندی، مدرکی، ابزاروادوات سوهان پزی و همین طور تاریخچه سوهان پزان، سوهان فروشان، عکس آنها، فیلم های مربوط، انواع قوطی های سوهان در گذشته و... می تواند یک اقدام بسیار موثر در امتداد شناساندن و معرفی این سوغات باشد.
این کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به این که مصاحبه با سوهان پزان و سوهان فروشان پیشکسوت و قدیمی و نشر آنها بصورت کتاب، کتابچه و فیلم نیز اقدام مطلوبی است، بیان کرد: همین طور واژه ها و اصطلاحات متداول و متروک مربوط به سوهان پزی و سوهان فروشان در قم که در حقیقت سند معنوی این متاع در این شهر محسوب می شوند نیز باید گردآوری شود.
وی با تاکید بر نام گذاری خیابان یا میدانی در شهر به نام سوهان با نماد آن، که می تواند همراه با ساقه زرین گندم باشد، ابراز کرد: همین طور خوب است معرفی این متاع در قالب فیلم، عکس و جزوه به زبان های اروپایی نیز در دستور کار قرار گیرد.
منبع: onlytravel.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب