تعیین محدوده یک تپه باستانی بعد از نیم قرن
فقط سفر: باستان شناسان در قواخ تپه (قباق تپه) در کرمانشاه از تعیین گستره این محوطه باستانی بعد از گذشت نیم قرن از ثبت آن در لیست آثار ملی و همین طور یافته هایی مهم از آخرین کاوش ها خبر دادند.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، فصل دوم پژوهش های باستان شناختی در محوطه باستانی قواخ تپه به انجام رسید و باستان شناسان برای تعیین گسترهی این محوطهی باستانی راهی کوزران کرمانشاه شدند. در اولین فصل کاوش این تپه، کتیبه ای کشف شد که از سارگن دوم، یکی از پادشاهان مقتدر آشور در این منطقه نشان داشت. باستان شناسان معتقدند قدمت قواخ تپه کوزران بیشتر از عمر حکومت سارگن دوم است به نحوی که قدمت بعضی از لایه های کاوش شده به حدود ۱۳۰۰ قبل از میلاد مسیح بازمی گردد.
سجاد علی بیگی ـ عضو هیأت علمی دانشگاه رازی و سرپرست هیأت دیرینه شناسی قواخ تپه ـ در رابطه با آغاز فصل دوم کاوش ها در این تپه باستانی اظهار داشت: محوطهی باستانی «قواخ تپه» در چهار کیلومتری جنوب بخش کوزران در غرب شهرستان کرمانشاه و ۴۲ کیلومتری غرب کرمانشاه قرار گرفته و در سال ۱۳۴۸ به شمارهی ۸۵۶ در لیست آثار ملی ثبت شده است.
او اضافه کرد: در این فصل ۵۱ گمانه در پیرامون محوطه حفر شد که نشان داده است محوطه در اوج گسترش خود حدود ۱۰۰ هکتار وسعت داشته و با عنایت به ابعاد و اندازه و میزان نهشته های باستان شناختی آن در دورهی اشکانی وسعتی به اندازهی یک شهر داشته و مرکز استقراری مهمی در منطقه بوده است.
علی بیگی ضمن اشاره به کشف قطعات سفال و ظروف سفالی در گمانه زنی فصل دوم پژوهش های باستان شناختی این محوطه تاریخی، اظهار داشت: گمانه های کاوش شده در عمق های ۵۰ سانتیمتری تا ۱۰۰ سانتیمتری به بقایای درجا برخورد کرده و کاوش در بیشتر گمانه های خارج از عرصه برای اطمینان از نبود بقایای دیرینه شناسی تا عمق بیشتر از دو متر ادامه یافته است.
عضو هیأت علمی دانشگاه رازی اضافه کرد: نقشه برداری در این محوطه در وسعتی معادل ۳۴۰ هکتار با استفاده از روش فتوگرامتری بُرد کوتاه به انجام رسید و عرصه محوطه و حریم پیشنهادی آن روی نقشه مشخص شد.
به قول این باستان شناس، در گمانه زنی سال ۱۴۰۰ این تپهی باستانی، قطعاتی از یک سنگ یادمان آشوری در ارتباط با روزگار سارگن دوم، شاه مقتدر آشوری در ارتباط با سالهای پایانی قرن هشتم قبل از میلاد از این محوطه به دست آمد که نشان از اهمیت آن در پژوهش های دیرینه شناسی عصر آهن ایران است.
سرپرست هیأت دیرینه شناسی قواخ تپه خاطرنشان کرد: برنامهی تعیین عرصه و پیشنهاد حریم این محوطه باستانی با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از محل اعتبارات پژوهشی ادارهی کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه و توسط گروه دیرینه شناسی دانشگاه رازی انجام شده است.
منبع: فقط سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب