نگاهداری:
پنجره فرصت جذب گردشگران سلامت در کشور وجود دارد
به گزارش فقط سفر، در جلسه بررسی الزامات، چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری سلامت با حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی بر ظرفیت پرارزش ایران در جذب گردشگران سلامت تاکید گردید.
به گزارش فقط سفر به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، جلسه بررسی الزامات، چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری سلامت با حضور رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، نمایندگان وزارت خانه ها، دستگاههای اجرایی و فعالان بخش خصوصی به میزبانی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در این نشست با تشریح فعالیتهای مرکز پژوهش های مجلس در بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه عنوان کرد: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی بر مبنای وظایف تعریف شده خود، علاوه بر مجلس شورای اسلامی، به سایر نهادهای دولتی و حاکمیتی راهکار و مشورت عرضه می دهد و در همین راستا هم تلاش می کند از پنجره فرصت برنامه هفتم توسعه استفاده نماید و با ورود به مباحثی که برای کشور حائز اهمیت می باشد، نتایج بررسی های کارشناسی خویش را در اختیار مجلس شورای اسلامی و سایر نهادها قرار دهد.
هدف درآمدی سالیانه ۲ میلیارد یورو از گردشگری سلامت در برنامه هفتم توسعه
وی ضمن اشاره به جایگاه گردشگری سلامت در برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: در ماده ۷۲ لایحه برنامه هفتم توسعه به مبحث گردشگری سلامت پرداخته شده و دولت در این حوزه درآمد سالیانه ۲ میلیارد یورو را هدف خود قرار داده است.
نگاهداری جایگاه ایران در حوزه گردشگری سلامت را به نسبت پتانسیل ها و ظرفیتهای موجود در کشور نامناسب ارزیابی کرد و اضافه کرد: امروزه پنجره فرصت های مناسبی برای توسعه گردشگری سلامت در کشور به وجود آمده است که می تواند به تبدیل شدن ایران بعنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگری سلامت منطقه کمک نماید.
پنجره فرصت ایران در جذب گردشگران سلامت
وی تصریح کرد: با افزایش سطح رفاه جامعه، مردم برای کسب خدمات پزشکی و درمانی حاضر به پرداخت هستند. همینطور هزینه خدمات پزشکی در کشورهایی مانند ایران نسبت به بسیاری از کشورها کمتر است و این مورد زمینه را برای جذب گردشگران سلامت به کشور فراهم می آورد. علاوه بر موارد قبلی، بررسی ها نشان داده است که جمعیت بیشتر جوامع درحال حرکت به سمت سالمندی است و این نکته هم پنجره فرصتی مناسب برای جذب گردشگران سلامت است.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس در قسمت دیگری از سخنان خود عنوان کرد: یکی از خصوصیت های یک حکمران خوب، اینست که بموقع فرصت های توسعه و پیشرفت را شناسایی کند و بتواند آنها را تا مرحله اجرا راهبری کند.
نگاهداری گردشگری سلامت را یکی از فرصت های پیش آمده برای توسعه کشور دانست و اظهار داشت: ایران پتانسیل مناسبی در حوزه نیروهای متخصص و عرضه خدمات پزشکی دارد و این پتانسیل ها وقتی در معرض انتخاب و تجربه گردشگران سلامت قرار می گیرند، علاوه بر کسب منافع اقتصادی، باعث تقویت و شناسایی نقاط ضعف و قوت نظام سلامت و پزشکی کشور می شود.
یحیی نقی زاده محجوب مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این جلسه عنوان کرد: بعد از گذشت حدود ۱۵ سال که گردشگری سلامت بعنوان یک سرفصل در حوزه گردشگری و سلامت کشور مطرح شده، همچنان فرصت هایی که در این عرصه وجود دارد، بیشتر بعنوان تهدید شناخته شده است و علت این مورد ریشه در سیاست های بخشی نگری نهادهای مختلف و همینطور عدم توجه به این مقوله در سیاست های کلان کشور دارد.
توسعه گردشگری سلامت با تهیه و تدوین قانون جامع در این حوزه
وی تاکید کرد: بهترین راه برای توسعه گردشگری سلامت کشور، تهیه و تدوین یک قانون جامع در این عرصه است؛ به صورتی که در این قانون حدود وظایف و اختیارات دستگاههای مختلف به خوبی تعیین شود. چنین اقدامی باعث انسجام میان نهادهای مختلف و از بین رفتن نگاه های بخشی به این حوزه می شود.
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری وزارت میراث فرهنگی، اظهار داشت: در حوزه گردشگری سلامت علیرغم وجود پتانسیل های مناسب در داخل کشور و همینطور ظرفیت پذیرش از کشورهای همسایه، این نگرانی وجود دارد که تصویب یک قانون اشتباه باعث شود که وظایف و کارویژه های دستگاههای مختلف به درستی تعیین نشود و فرصت های این حوزه به تهدید و چالش تبدیل شوند.
عدم اجرای قانون بزرگترین چالش پیش روی توسعه گردشگری سلامت
حسین نیکونام رئیس جامعه گردشگری سلامت در این جلسه اظهار داشت: بزرگترین چالش پیش روی توسعه گردشگری سلامت، عدم اجرای قانون توسط دستگاههای دولتی است و در این عرصه در بدنه کارشناسی و ستادی دستگاههای دولتی، تعارضات منافع گوناگونی میان بخش ها و نهادهای مختلف وجود دارد.
نیکونام افزود: سه وزارت خانه امورخارجه، بهداشت و میراث فرهنگی در حوزه گردشگری سلامت نقش دارند و برای حل مشکل ناهماهنگی میان دستگاهی، لازم است مبحث گردشگری سلامت از جانب رئیس جمهور یا یکی از معاونان رئیس جمهور راهبری و هدایت شود.
دیاکو عباسی دبیر شورای راهبری گردشگری سلامت، در این نشست با تشریح جایگاه این شورا در حوزه گردشگری سلامت اظهار داشت: حدود ۷ سال است که بازیگران دولتی و اصلی در حوزه گردشگری سلامت در شورای راهبری گردشگری سلامت کنار هم جمع شده اند، اما تا کنون آن طور که باید این شورا اثربخشی و کارایی لازم را نداشته و لازم است در سطوح کلان اداره کشور، جایگاه حاکمیتی و قانونی این شورا در حوزه تصمیم سازی و سیاستگذاری ارتقا یابد.
عدم توجه به بازاریابی و سرمایه گذاری، ضعف اصلی حوزه گردشگری سلامت
عباسی همینطور ضعف اصلی حوزه گردشگری سلامت کشور را عدم توجه به بازاریابی و سرمایه گذاری در این حوزه دانست و تصریح کرد: کشور ما به صورت بالقوه بازارهای گردشگری سلامت مناسبی در منطقه و حتی کشورهای سایر مناطق دنیا دارد، اما نتوانسته ایم در حوزه توسعه بازار گردشگری سلامت، سرمایه گذاری نماییم. در این خصوص توجه به برندسازی، تدوین برنامه های راهبردی و تخصیص بودجه برای بازاریابی و تبلیغات بازرگانی، می تواند در جلب گردشگران سلامت اثرگذار باشد.
محمد پناهی دبیر کمیته گردشگری سلامت استان تهران خاطرنشان کرد: مهم ترین راهبردی که مرکز پژوهشها می تواند تحقق آنرا پیگیری کند، تقویت جایگاه قانونی و تصمیم گیری شورای راهبری گردشگری سلامت و لازم الاجرا شدن مصوبات آن است.
وی اظهار داشت: تغییرات مدیریتی مختلف و تغییر رویکرد در سطح کلان دستگاه ها، سبب تاخیر در اجرای فرآیندهای اداری و تضعیف فعالیتهای حوزه گردشگری سلامت می شود.
ظرفیت پرارزش گردشگری تندرستی در حوزه جذب گردشگر
پناهی ظرفیت گردشگری تندرستی کشور را یک فرصت مناسب برای حوزه گردشگری کشور دانست و عنوان کرد: ایران با داشتن قدمت هفت هزار ساله در حوزه طب ایرانی، ظرفیتهای بی بدیلی برای توسعه گردشگری تندرستی دارد و در مواردی مانند مزاج شناسی، چشمه آب های معدنی، بیابان درمانی و نمک درمانی می توانیم زمینه های ترویج گردشگری تندرستی را در کشور ایجاد نماییم.
جلال نائلی دبیر انجمن خدمات بین الملل سلامت در این جلسه اظهار داشت: به مبحث گردشگری سلامت نخستین بار در برنامه چهارم توسعه اشاره شده است و از آن زمان تاکنون، چالش اصلی این حوزه آن است که سیاست ها به درستی تعریف نشده اند و در جاهایی که سیاست های مناسبی اتخاذ شده است، از جانب دستگاهای مختلف اجرایی و عملیاتی نشده است.
نظارت یکی از الزامات حوزه گردشگری سلامت
وی مبحث نظارت را یکی از الزامات حوزه گردشگری سلامت دانست و اضافه کرد: این نظارت باید در دو حوزه نظارت بر مراکز درمانی و نظارت بر مراکز و گروههای جذب توریست سلامت صورت گیرد.
نائلی مطرح کرد: لازم است از راه تدوین قوانین و آئین نامه های اجرایی مصوب، وظایف سه وزارت خانه ذی ربط در این عرصه به خوبی مشخص شود و برنامه هفتم توسعه برخلاف برنامه های توسعه گذشته، بتواند باعث ارتقای جایگاه گردشگری سلامت در کشور شود.
شهلا نقدی کارشناس اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت ضمن اشاره به اقدامات وزارت بهداشت در مورد توسعه گردشگری سلامت عنوان کرد: یکی از برنامه های این وزارت خانه، توجه به بحث آموزش و تعریف فرآیندهای پذیرش در مراکز درمانی سراسر کشور جهت عرضه خدمات به گردشگران سلامت است.
نقدی افزود: کوشش برای تعامل و همکاری با وزارت خانه میراث فرهنگی و سایر نهادها برای تشکیل جلسات شورای راهبری گردشگری سلامت به صورت مستمر یکی دیگر از اقدامات وزارت بهداشت در این عرصه بوده است.
اسماعیل برات معاون دفتر نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این نشست بیان نمود: بحث گردشگری یکی از مباحث حساس در تمامی کشورهاست که بازار آن با کوچک ترین تغییرات و تحولات مختلف سیاسی، اقتصادی و زیست محیطی تحت تأثیر قرار می گیرد.
برات ضمن اشاره به تشکیل شورای راهبری گردشگری سلامت در کشور، اضافه کرد: از سال ۹۲ مبحث تشکیل شورای راهبری گردشگری سلامت مطرح گردیده است که هدف آن ایجاد هماهنگی بین بخشی و نهادی میان سه وزارت خانه فعال در این حوزه است و این شورا تلاش می کند هماهنگی های لازم را برای پیشبرد اهداف در رابطه با گردشگری سلامت انجام دهد.
حرمت الله رفیعی مدیرعامل انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در این جلسه خاطرنشان کرد: متولی اصلی حوزه گردشگری کشور، وزارت میراث فرهنگی است و مفهوم گردشگری، مقدم بر مفاهیمی چون سلامت و طبیعت گردی است ؛ در واقع فعالیت و تصمیم گیری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری باید مقدم بر فعالیت سایر وزارت خانه ها باشد.
رفیعی اظهار داشت: در دنیا ده ها حوزه متعدد گردشگری مانند سلامت، مذهبی، دریایی و ورزشی وجود دارد که متولی و نهاد هماهنگ کننده تمام این حوزه ها، حوزه گردشگری می باشد.
محمد گنج خانلو رئیس هیات مدیره انجمن حرفه ای مجتمع های خدمات رفاهی بین راهی ضمن اشاره به تعدد نهادهای تصمیم گیر در مبحث گردشگری کشور، اظهار داشت: بعنوان نمونه دخالت معاونت های زوار استانداری های چند استان در حوزه گردشگری، یکی از مسائل و مشکلات موجود در این استان هاست.
وی در بخشی از سخنان خود عنوان کرد: توجه به مبحث تقویت بازاریابی و جذب گردشگران سلامت باید به صورت ویژه از جانب وزارت امور خارجه پیگیری شود. در این خصوص ایجاد معاونت دیپلماسی گردشگری در وزارت امور خارجه یکی از پیشنهادهایی است که می تواند از جانب این وزارت خانه بررسی شود.
وظایف نهادها و وزارت خانه های مؤثر در حوزه گردشگری سلامت مشخص نشده است
علیرضا کاظمی وفا مدیر اجرایی جامعه هتلداران استان تهران در این نشست ضمن اشاره به عدم هماهنگی نهادی میان بخش های مختلف عنوان کرد: هنوز به صورت دقیق، وظایف نهادها و وزارت خانه های مؤثر در این عرصه مشخص نشده است؛ در حالیکه در حوزه جذب و پذیرش توریست سلامت، تمام دستگاه ها و وزارت خانه های ذی ربط باید تحت راهبری وزارت میراث فرهنگی فعالیت کنند و این وزارت خانه باید مرجع و متولی اصلی گردشگری سلامت در کشور باشد.
کاظمی وفا همینطور اظهار داشت: هنوز در کشور ما به این جمع بندی نرسیده ایم که نگاه ما به مقوله گردشگری، یک نگاه فرهنگی- اجتماعی باشد یا یک نگاه سیاسی و مشخص کردن چنین سیاست ها و نگرش هایی، باید در سطوح کلان سیاست گذاری کشور صورت بگیرد.
محمد شهاب شهبازیان مدیرعامل پلت فرم اتاقک هم در این جلسه تعدد نهادهای تصمیم گیر در حوزه گردشگری سلامت را چالش اصلی این عرصه دانست و عنوان کرد: شرکتهای خصوصی ایرانی توان و قدرت کافی برای فعالیت در حوزه برندسازی و بازاریابی در سایر کشورها ندارند و نگاه گردشگران سایر کشورها به ایران، بیشتر سیاسی است.
ظرفیت مناطق آزاد در جذب توریست سلامت
محمد فرزاد میرزایی مدیرکل گردشگری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در این نشست اظهار داشت: بررسی روند روبه رشد جذب توریست در مناطق آزاد نشان داده است که در آینده نزدیک، متولی اصلی حوزه گردشگری کشور، مناطق آزاد خواهد بود. مناطق آزاد می توانند بستر مناسبی برای توسعه گردشگری سلامت باشند و ظرفیتهای بالقوه ای مانند نیروهای متخصص، تخت های بیمارستانی، دهکده های گردشگری سلامت و زیرساخت های مناسب این مناطق، اهمیت آنها در بحث توسعه گردشگری سلامت را دوچندان کرده است.
علیرضا قیومیان نماینده پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا در این جلسه ضمن اشاره به الزامات قانونی حضور گردشگران سلامت در کشور اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که گاها برای گردشگران سلامت به وجود می آید، اقامت غیرقانونی آنان در کشور است که تشخیص این امر مطابق قانون برعهده پلیس گذرنامه است، این در حالیست که در شورای راهبری توریست سلامت جایگاهی برای عضویت پلیس گذرنامه دیده نشده است و این عدم حضور، سبب بروز برخی ناهماهنگی ها در فرایند پذیرش گردشگران سلامت شده است.
سامانه یکپارچه برای پایش و رصد گردشگران سلامت طراحی شود
قیومیان اظهار داشت: طبق آمارهای موجود در سامانه پلیس گذرنامه، سال قبل حدود ۱۰ هزار ویزای درمانی در کشور به ثبت رسیده است، اما بررسی های دقیق تر و مشاهدات مختلف نشان داده است که آمار گردشگران سلامت بیشتر از این مقدار است و لازم است یک سامانه یکپارچه برای پایش و رصد گردشگران سلامت و ورود و خروج آنها طراحی شود.
رضا لاری پور مدیرکل حوزه ریاست سازمان نظام پزشکی کشور در این جلسه با اشاره به اینکه عرضه بخش درمانی گردشگران سلامت منحصرا در حیطه وظایف وزارت بهداشت است، اضافه کرد: در این خصوص باید به این نکته توجه کرد که وظیفه وزارت بهداشت در حوزه گردشگری سلامت، نظارت و اعتباربخشی به درمان گردشگران سلامت است که بررسی ها نشان داده است در این عرصه وظیفه خویش را به درستی انجام داده است.
ساماندهی حوزه گردشگری سلامت با طراحی سامانه جامع رتبه بندی پزشکی
وی پیشنهاد سازمان نظام پزشکی برای ساماندهی حوزه گردشگری سلامت را طراحی یک سامانه جامع رتبه بندی پزشکی اعلام نمود و اظهار داشت: در این سامانه، رتبه بندی پزشکان و خدمات دهندگان حوزه پزشکی برپایه عملکرد آنان به صورت عمومی در دسترس همگان قرار می گیرد و تمام فعالیتهای این حوزه شناسنامه دار می شود و گردشگران سلامت بدون هیچ گونه واسطه گری و دلالی، می توانند خدمت مورد نظر خویش را دریافت نمایند.
در انتها این نشست مقرر شد مجموعه مباحث و پیشنهادهای مطرح شده و سایر گزارشات تفصیلی نمایندگان دستگاههای اجرایی و فعالان بخش خصوصی جمع آوری شود و همزمان با بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، این پیشنهادها از راه دفاتر تخصصی و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس در اختیار نمایندگان مجلس قرار گیرد.
منبع: onlytravel.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب