تاریخ شفاهی كاخ گلستان به روایت كاخ نشین ها

تاریخ شفاهی كاخ گلستان به روایت كاخ نشین ها

فقط سفر: تاریخ شفاهی كاخ گلستان در حالی توسط دفتر پژوهش های كاخ جهانی گلستان در حال انجام می باشد كه تا كنون هشت نفر از پیشكسوتان و قدیمی های این مجموعه جهانی قاجاری ان چه از تاریخ در كاخ به چشم دیده اند را روایت كردند.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، دفتر پژوهش های كاخ گلستان از سال ۹۴ با برنامه ریزی برای تهیه تاریخ شفاهی كاخ جهانی گلستان زمینه ساز فضای مطالعاتی و پژوهشی در مجموعه كاخ گلستان شد و مسئولیت تولید، سنجش محتوا و اطلاعات تاریخی در این سایت جهانی را بر عهده گرفت و تا امروز هم با جمع آوری اطلاعات درباره ی كاخ گلستان از هشت نفر از افرادی كه در طول سال های مختلف در این كاخ تاریخی و پرارزش فعالیت نموده اند، اطلاعاتی رادر حد انتشار جلد اول "تاریح شفاهی كاخ گلستان" جمع آوری كرده است.

همایون خداداد، مسئول دفتر پژوهش كاخ گلستان در گفت وگو با ایسنا، با بیان این كه از بهمن سال ۹۴ پروژه تاریخ شفاهی كاخ گلستان توسط این دفتر آغاز شده؛ از لزوم های اجرای این طرح را منسجم كردن و گردآوری اطلاعات از تاریخ گویای چند دهه اخیر كاخ گلستان كه هرگز، به رشته تحریر در نیامده و ثبت وقایع مربوط به بناها و بافت های تاریخی كاخ گلستان اعلام نمود.

او با بیان این كه در اولین گام این گروه ه بررسی پروژه های مشابه در موسسات و مراكز تاریخی – تحقیقی در داخل و خارج از كشور پرداخته و پس از بررسی محتوایی نسبت به تهیه و تدوین فرم ها و پرسشنامه ایی استاندارد متناسب و منطبق بر نیازمندی های مجموعه كاخ گلستان اقدام نمود، اظهار می كند: در این مرحله با عنایت به مختصات تاریخی كاخ گلستان دو محور بعنوان چارچوب كلی و مبحث مصاحبه ها یعنی «تاریخچه و وقایع تاریخی كاخ گلستان»، «جمع آوری اطلاعات در مورد افرادی كه در سال های معاصر در كاخ گلستان فعالیت داشته اند» مشخص شد.

به گفته ی وی بعد از این اقدام؛ لیست جامعی از افرادی كه در پنج دهه اخیر در كاخ گلستان مشغول بودند (در سطوح مختلف) تهیه شد كه بنا به لزوم زمانی، حضور و تاثیرگذاری شان در شكل گیری رویدادها، الویت بندی شدند.

خداداد با تاكید بر این كه در ادامه برپایه روند و سیاست كلی پروژه، هفت فرم طراحی شد كه مسیر هر پرونده را نظم می داد و روند كار را تسهیل می كرد؛ این هفت فرم را شامل «حاشیه نگاری روند تاریخ شفاهی در رابطه با پرونده كه ثبت آن موثر است»، «فرم تائیدیه مراحل كار كه از ابتدا تا انتهای كار را پوشش می دهد كه در یك نگاه به بررسی اجرای پرونده می پردازد»، «فرم مشخصات راوی»، «فرم حق مالكیت بر تاریخ شفاهی كه در دقایق آغازین مصاحبه توسط راوی امضا می گردد و رضایتمندی خویش را در مورد نحوه عرضه و استخراج مطالب اعلام می كند»، «فرم مشخصات مصاحبه»، «فرم گفتارنویسی كه بعد از آخر مصاحبه توسط گفتارنویس انجام می شود» و «فرم سندنویسی» اعلام نمود.

او با بیان این كه برخی مواقع از یك راوی در هشت جلسه دو ساعته مصاحبه ضبط شده است، می افزاید: صحبت ها و مواردی كه از گذشته های كاخ گلستان تابحال مطرح شده اند، اتفاقات جالبی را از گذشته این مجموعه تاریخی بیان كرده اند.

مسئول دفتر پژوهش كاخ جهانی گلستان با بیان این كه در آغاز كارِ تاریخ شفاهی كاخ گلستان نخست سه لیست از افرادی كه امكان روایت اتفاقات گذشته این كاخ را داشته اند، تهیه شد، هر كدام از لیستِ راوی ها به نسبت تأثیرگذاری و مدت زمان حضورشان در كاخ درجه بندی شد، ادامه می دهد: روایت های بیان شده مربوط به قبل و پس از انقلاب اسلامی در كاخ گلستان و حتی همه اتفاقات رخ داده در سال های سازندگی و زمان های مربوط به بازشدن موزه ها، تولید پاركینگ و حتی گنجینه ی كاخ گلستان است.

او تاكید می كند: روایان امروز كاخ گلستان؛ افراد شاهدِ زنده ای هستند كه آن چه از تاریخ كاخ گلستان را به چشم دیده اند، بیان می كنند.

به گفته وی تابحال هشت نفر راوی دوران مختلف كاخ جهانی گلستان بوده اند.

او این هشت نفر را این طور معرفی كرد؛ «احمد دزواره ای كه از دهه ۴۰ تا دهه ۸۰ رئیس كل موزه های كاخ گلستان بود»، «حسن علائینی، امین اموال و مسئول كتابخانه ی كاخ كه در سه دهه ۶۰، ۷۰ و ۸۰ در كاخ حضور داشت»، «احمدرضا حشمتی، مدیر بخش فنی و معاون كاخ گلستان در دهه های ۷۰ و ۸۰»، «محمدحسن سمسار، پیشكسوت موزه دار و میراث فرهنگی كه از دهه ۳۰ تا امروز در این كاخ جهانی فعالیت می كند و ابتدا موزه دار بود و الان پژوهشگر پژوهشگاه كاخ گلستان است»، «رجبعلی آذرمی، مدیر اسبق كاخ گلستان در دهه های ۶۰ و ۷۰»، «سیدجواد هستی، مسئول و امین اموال آلبوم خانه كاخ گلستان كه از دهه ۵۰ در این كاخ حضور دارد و در سه دهه ۶۰ تا ۸۰ در این سمت بوده است»، «ابوالحسن میرعمادی، مرمت گر عمارت باب بادگیر كاخ در دهه ۵۰ » و «ابراهیم قاسمیه معاون امور اداری و بایگانی كتابخانه سلطنتی در دهه های ۵۰ تا ۷۰.»

خداداد تاكید می كند: این افراد تابحال عكس ها، اسناد و تصاویری از خود عرضه داده اند كه توانسته به شناسایی گذشته كاخ كمك زیادی كند. نامه ها و حكم های اداری و تصاویر قدیمی هدیه داده شده به كاخ مانند تصاویر قدیمی آقای "قاسمیه" به شناسایی افراد بیشتری از كسانی كه به كاخ رفت وامد داشته اند كمك كرد.

او با اشاره به اینكه هم اكنون ۳۰ نفر در اولویت اول انجام تاریخ شفاهی بوده اند، بیان می كند: با تمام ملاحظات و فرم ها حق مالكیت و انتشار صحبت ها و اسناد این راویان را گرفته ایم.

به گفته وی مسئولان اجرائی این پروژه كه در دفتر پژوهش كاخ گلستان فعالیت می نمایند توسط همایون خداداد، حسین قیاسوند، فائزه امین دهقان و ابتسام آقازمانی انجام می گردد.






1397/04/17
13:55:38
5.0 / 5
5137
تگهای خبر: ثبت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری