چند كاوش و كشف مهم باستان شناسی سال ایران
از کشف راز سدهای هخامنشی تا تخریب 32 گور تاریخی در مازندران
همزمان با کنگره سالانه دیرینه شناسی ایران، کاوش ها و مهم ترین کشف های دیرینه شناسی مرور شد که دستیابی به مهندسی ساخت سد در دوران هخامنشی، همچون جدید ترین یافته های یک سال قبل بوده است.
به گزارش فقط سفر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حمیدرضا کرمی ـ دانشجوی دکتری دیرینه شناسی دانشگاه بوعلی سینا و کارشناس پایگاه میراث جهانی پاسارگاد ـ در نشست علمی نوزدهمین کنگره باستان شناسی، اظهار داشت: کاوش دیرینه شناسی بند هخامنشی «دیدگان» (بستان خانی) بخش مشهد مرغاب که نمونه ای بی همتا از سازه های معماری دوران هخامنشی به شمار می آید با هدف شناسایی و مطالعه بخش های متعدد این سد ازجمله ساختارهای معماری سنگی آن انجام شد.
وی ادامه داد: شناخت و مطالعه هسته و پوسته سد «دیدگان» به منظور تهیه نقشه و چگونگی طراحی و ساخت سد و ساختارهای وابسته به آن، که در چند مرحله توسط سودجویان صدمه زیادی دیده بود، و در عین حال سامان دهی و مرمت آن از دیگر اهداف اصلی کاوش این بند هخامنشی بود.
کرمی بیان نمود: کاوش دیرینه شناسی سد دیگان داده های ارزشمندی در پیوند با مهندسی ساخت سد و مدیریت منابع آب دوران هخامنشی در اختیار ما قرار داد.
وی ادامه داد: هرچند بخش زیادی از این اثر پرارزش به علت سیلاب و دستبردهای انسانی ویران شده است، اما توانستیم شناخت و دانشمان را در مورد چگونگی و فن آوری ساخت سدهای آن دوران و ساختارهای معماری وابسته به آن افزایش دهیم و ترانشه ها با وجود آوار بسیار زیادِ حاصل از تخریب در مکان هایی بوجود آمد تا بتوان بیشترین داده ها و اطلاعات به دست آید.
این دیرینه شناس با بیان اینکه بقایای سازه های معماری به دست آمده گویای طراحی دقیق و جانمایی مناسب سد و ساختارهای وابسته به آن درون دره است، اظهار نمود: سبک معماری و تراش سنگ ها بیان کننده سنت های معماری دوران آغازین هخامنشی و بخصوص دوران داریوش است.
کرمی بیان نمود: امیدواریم در فصل های آینده بتوانیم کاوش بخش های دیگر سد را انجام دهیم تا بتوانیم داده های جامع و سودمندی را در ارتباط با شیوه و مهندسی ساخت سدهای هخامنشی و ساختارهای وابسته به آن به دست آوریم.
بقایای سازه بند هخامنشی
منبع: فقط سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب