برج بلند قامت تاریخ تهران نیازمند حمایت شورا و شهرداری

برج بلند قامت تاریخ تهران نیازمند حمایت شورا و شهرداری

فقط سفر: تهران از گذشته با نماد زیبای برج آزادی شناخته می شده، تصاویر افراد در كنار این برج در دوره های مختلف تاریخ نشان از این دارد كه این برج از ابتدا جایگاه ویژه ای در میان مردم داشته است. جایگاهی كه حتی برج بلند میلاد با وجود همه اشكال مدرن ندارد. برج آزادی در سال ۱۳۴۹ خورشیدی توسط حسین امانت، معمار برجسته ایرانی بعنوان نماد ایران مدرن در بین یكی از میدان های غرب تهران به نام میدان آزادی كنونی طراحی و ساخته شد.


به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، میدان آزادی از بزرگ ترین میدان های تهران است كه برج آزادی با ارتفاع چهل و هشت متر، بعنوان نماد تهران در آن قرار دارد. این میدان كه پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، میدان شهیاد نام داشت، به صورت بیضی تولید شده است كه در مركز آن برج آزادی قرار گرفته است و در حاشیه آن دو مسیر اتومبیل رو كه در بعضی قسمت ها به صورت دو طبقه تولید شده است، قرار گرفته است.
در بنای برج آزادی و مسیرهای اطراف میدان هم باغچه های چمن كاری شده به صورت شش ضلعی تولید شده است. بنای برج در سال ۱۳۴۹ خورشیدی، توسط حسین امانت، معمار ایرانی ساخته شد. معماری برج، تلفیقی از معماری هخامنشی، معماری ساسانی و معماری اسلامی است.
در سال ۱۳۴۵ خورشیدی طرح یك نماد شناسایی ایران میان معماران ایرانی به مسابقه گذاشته شد و در انتها طرح مهندس معمار حسین امانت كه در آن روزگار ۲۴ سال داشت و دانش آموخته دانشكده هنرهای زیبا بود برنده و بارأی ساخت انتخاب|شد و عملیات ساخت برج در ۱۱ آبان سال ۱۳۴۸ شروع شد و بعد از ۲۸ ماه كار در ۲۴ دی ماه سال ۱۳۵۰ بانام برج شهیاد به بهره برداری رسید.
به گفته حسین امانت معمار برج، نقوشی كه در میدان وجود دارد و باغچه ها و گل كاری ها را شكل می دهد، از طرح داخل گنبد شیخ لطف الله اصفهان الهام گرفته شده است. منتها هندسه دایره گنبد به بیضی تبدیل گشته است. روابط لگاریتمی جالبی در هندسه و ابعاد گنبد مسجد شیخ لطف الله وجود دارد كه دانش عمیق ریاضی معماران ایران در دوره های گذشته را نشان داده است. طرح آب نما و فواره هم ملهم از باغ های ایرانی است و همین طور شیب میدان با دقت به منظور خاصی طراحی شده است. حد ارتفاع برج آزادی ۴۵ متر است و چون نزدیك فرودگاه مهرآباد قرارگرفته نمی شد كه بلندتر از این ساخته شود ولی معمار قصد داشته وقتی فردی به بنا نزدیك می گردد ناخودآگاه سرش را به سمت بالا ببرد.
قوس اصلی میان برج، نمادی از طاق كسری مربوط به دوره پیش از اسلام و دوره ساسانی است و قوس بالایی آن هم یك قوس شكسته است. نقش های داخلی برج، تلفیقی از سنت و مدرنیسم است و به خصوص سقف طبقه دوم. در ورودی برج هر یك از لنگه های سنگی درب ها وزنی حدود ۳.۵ تن دارد. جنس درب ها از سنگ گرانیت است. برج دو آسانسور دارد كه از دیواره های برج بالا می روند، آسانسور اول دوطبقه را طی می كند و به سقف سیمانی می رسد و سپس از آسانسور دوم استفاده می شود، هیچ یك از سقف ها بسته نیستند و همه آن ها به فضای بالاتر راه پیدا می كنند.
مساحت زیربنای این میدان، حدود ۷۸ هزار مترمربع است و بنای آن به صورت دروازه ای به ارتفاع حدود ۴۵ متر تولید شده است كه پنج متر آن داخل زمین فرو رفته است و طاق آن از زمین، ۲۳ متر فاصله دارد و دارای هشت بخش مجزا است. عرض پایه این بنا ۶۶ متر است و ساختن آن ۳۰ ماه زمان برده است. در محوطه میدان، ۶۵۰۰۰ مترمربع، به صورتی زیبا باغچه بندی و گل كاری شده است. در ساختمان آن ۲۵۰۰۰ قطعه سنگ به كار رفته و ۹۰۰ تن آهن مصرف شده است.
بر پایه نظرسنجی های انجام شده اكثریت شهروندان تهرانی برج آزادی را بعنوان نماد شهر تهران معرفی كرده اند. همینطور بر مبنای همین نظرسنجی میدان آزادی، بعد از موزه ها و كاخ ها، سومین جایی است كه شهروندان تهرانی برای معرفی به بازدیدكنندگان خارجی دارای اولویت می دانند.
طرح این میدان از سال ۱۳۵۲ هجری شمسی تا سال ۱۳۵۷ بر اسكناس های دویست ریالی ایران چاپ و نشر می شد.
تحلیل هندسی تناسبات برج آزادی، آن را كوتاه و تنومند نشان داده است. در واقع اگر برج آزادی بلندتر می بود و اگر سه دایره افقی با دایره های عمودی هم سان بودند، بطور قطع اوج گیری برج بیشتر القا می شد و دیگر همچون هیكلی بدون سر و گردن به نظر نمی رسید. اما به هرحال، ارتفاع ۴۵ متری برج كه به علت نزدیكی به فرودگاه به طرح آقای امانت تحمیل شده بود، او را محدود می كرد. ازاین رو آنچه را كه در ارتفاع نمی توانست به دست آورد، با گسترش افقی ستون ها و عظمت شكل های توخالی قسمت پایین جبران كرد.
برج آزادی شامل موزه، كتابخانه، واحد سمعی و بصری، سالن نمایشگاه، سالن اجتماعات، سالن برگزاری كنسرت و كنفرانس است. مجموعه فرهنگی با ۵۰۰۰ مترمربع در بر گیرنده برج اصلی هم هست. كتابخانه مجموعه با مساحتی حدود ۲۷۱۵ مترمربع و بیش از ۵۰۰۰۰ جلد كتاب، بسیار مجهز است و كتابخانه محققان و مولفان نیز، با مساحت ۲۴۳ مترمربع، مكانی است كه با استفاده از ۳۰ دستگاه كامپیوتر به شبكه های اطلاع رسانی داخلی و خارجی متصل است.

برج آزادی از آن زمان تابحال فراز و نشیب های زیادی را تجربه كرده است و امروز بیش از هر زمان دیگری این بلند قامت تاریخ پایتخت نیازمند نگاه ویژه و ترمیم است.
در همین راستا نعمت اله پایان، مدیریت مجموعه برج آزادی تهران در گفتگو با ایسنا درمورد مشكلات این برج در حوزه مرمت اظهار داشت: در گذشته آب ریزشی در سطح برج وجود داشت كه قرار بود با همكاری شهرداری تهران در سه فاز این مشكل به صورت كامل مرتفع شود اما یك فاز آن با عنایت به تغییر و تحولات در مدیریت شهری متوقف گردید. با این حال مشكل خاصی در این بخش نداریم.
وی اضافه كرد: متأسفانه برای خود المان برج مشكلاتی مترتب است بنابراین نیاز به مرمت دارد؛ كاشی های فیروزه ای در سطح برج به واسطه اینكه در سال های گذشته با فشار زیاد آب شستشو شده اند صدمه دیده اند. سنگ های استفاده شده در برج سنگ های جوشقان اصفهان هستند و رگه های آهكی دارند بنابراین اجازه نداریم به این سنگ ها فشار زیاد وارد نماییم كار اشتباهی كه در سال های گذشته به وسیله واترجت ها انجام شده، باعث بروز صدمه های جدی به سنگ های المان شده است.
وی ادامه داد: هم اكنون مطالعات جامعی توسط دانشجویان شیمی دانشگاه تهران برای این مشكل انجام شده و ماده ای تولید كردیم كه تست شد و طبقه چهارم برج هم با همین ماده از داخل مرمت شد و سنگ ها به كیفیت روز اول برگشت بنابراین قصد داریم با همین ماده خود المان را شستشو و مرمت نماییم.
رییس مجموعه برج آزادی مشكل اصلی را در درزبندهای سنگهای سطح برج دانست و اضافه كرد: قبلا از ماده ای با كیفیت پایین در درزهای میان سنگ ها استفاده شده و هم اكنون به سیمان بسیار سفتی تبدیل گشته است، در حالیكه این ماده وظیفه دارد وقتی در سنگ انقباض و انبساط رخ می دهد اجازه حركت به سنگ دهد تا در آن ترك تولید نشود. در اولویت برنامه سال آینده ما قرار گرفته كه به همت مسئولین این ماده میان درز سنگ ها را خارج نماییم و "ماستیك" با كیفیت مناسب را جایگزین نماییم تا این مشكل مرتفع شود. حل این مشكل بدون شك همت مسئولین را می طلبد بنابراین ضرورت حمایت شهرداری تهران و شورای شهر تهران را نیاز داریم و از مجموعه مدیریت شهری درخواست می نماییم در مرمت برج ما را یاری كنند.
گزارش از سیدمیثاق اختر



1397/01/03
12:39:23
5.0 / 5
4587
تگهای خبر: شهر , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
فقط سفر

onlytravel.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فقط سفر محفوظ است

فقط سفر

سفر و گردشگری