معاون میراث فرهنگی كشور:
فاضلاب بافت تاریخی یزد، عامل نشست در راه لایه ها
فقط سفر: معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور حفاظت از بافت تاریخی یزد را موضوعی استراتژیك دانست و اظهار داشت: حفاظت از این بافت تاریخی به سبب تاثیرگذاری در ارتقای امنیت ملی اهمیت دارد و می تواند به وحدت، همدلی و همراهی مردم و ساكنان بافت بیانجامد.
به گزارش خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، «محمد حسن طالبیان» شب گذشته در نشست شب یزد در خانه فرهنگ صدوقی برگزار شد، با اشاره به پیشینه وقایع ثبت بافت تاریخی یزد در لیست آثار ملی كشور، اظهار نمود: ثبت جهانی یزد نیز با محور شهری صلح دوست با زندگی مسالمت آمیز صورت گرفت كه رویدادی مهم در كشورمان شمرده می شود.
وی آمار تخریب در بافت جهانی را رقمی كمتر از دو درصدِ میزان كشوری عنوان نمود و اظهار داشت: خوشبختانه نهضت حفاظت و احیا به دنبال علاقه و اشتیاق مردم به بافت جهانی و آثار ناملموس آن شكل گرفت و گویا امروز این مسئله مهم برای مردم و ساكنان بافت تاریخی نیز بسیار اهمیت دارد.
او حفاظت از بافت تاریخی یزد را موضوعی استراتژیك دانست و اضافه كرد: حفاظت از این بافت به سبب تاثیرگذاری در امنیت ملی، اهمیت دارد و از این بُعد بیشتر مد نظر است بطوریكه می تواند به وحدت، همدلی و همراهی مردم و ساكنان بافت بیانجامد.
یزد پایلوت معماری و سنت های فرهنگی
وی شناخت سوابق تاریخی یك بافت تاریخی و تداوم مسیر آنرا به سبب چگونگی تعامل بین زندگی ساكنان، شهر و طبیعت موضوعی مهم دانست و عنوان كرد: یكی از معیارهای برگزیده یونسكو برای ثبت جهانی بافت تاریخی یزد كه همیشه نیز مورد غفلت قرار گرفته، سوژه مهم پیوند خوردن به درخت تاریخ و الگوبرداری از آن است كه بوسیله آن می توان هر موضعی را مدیریت كرد.
او تكنولوژی، معماری و سنت های فرهنگی را معیارهای دیگری در این زمینه دانست و اضافه كرد: شهر یزد در این مسئله نه تنها باید پایلوت كشوری باشد بلكه باید به الگوهای خوب و قابل توجهی برسیم كه البته همیشه محدود به عرصه و حریم بافت تاریخی نیست. مسیر تاریخ به منظور توسعه فرهنگ كشور باید ادامه پیدا كند، در غیر این صورت، شاهد توسعه ناپایدار هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به لزوم گفتمان سازی در كشور، بیان كرد: اختلافات كارشناسی مطرح شده از طرف كارشناسان و متخصصان، مسئله مهم و قابل توجهی نیست بلكه روی آوردن به گفت وگو در امتداد بهره مندی از نتیجه تجارب موفق و ناموفق، مهم می باشد.
طالبیان رفع مشكلاتی مانند نقل مكان كردن ساكنان بافت تاریخی با سیاست های غلط را نیازمند یك پروسه طولانی مدت دانست و اشاره كرد: مسائل فنی زیادی نیز در این زمینه وجود دارد كه باید با گفتمان سازی حل شود. همه ی برنامه های مدون كشور، حاصل گفتمان سازی داخلی و بیان كننده اهمیت رفع مشكلات با استفاده از گفتمان سازی است. البته در یزد نیز گفتمان سازی شروع شده و از طرف مردم یزد نیز راهكارهای قابل توجهی ارائه شده است.
سرمایه گذاری در بافت بهتر شده، اما مرمت اصولی نگران كننده است
او نگرانی فعلی را منحصر به مرمت های انجام شده دانست و اظهار داشت: خوشبختانه سرمایه گذاری در بافت تاریخی یزد وضعیت بهتری نسبت به قبل پیدا كرده اما مسئله مهم و نگران كننده مرمتی است كه باید اصولی صورت گیرد، هر چند با ورود نهادهای دانشگاهی به این زمینه، نظارت بر مرمت ها بیشتر، دقیق تر و حتی مسائل دیگر حقوقی، شهروندی و حتی میراث فرهنگی نیز با ورود این قشر فرهیخته برطرف می شود و دولت نیز در این زمینه آماده حمایت است.
این مسئول با اشاره به طرح پرونده زنجیره ای ثبت فلات مركزی ایران، بیان كرد: ثبت این بافت در لیست آثار جهانی باید بر كشور تاثیر بگذارد، بدین سبب این پرونده از طرف كشور پیشنهاد شده كه البته مكان های وسیع همواره ایرادهای بیشتری برای ممانعت از ثبت دارند كه با كارشناسی می توان آنها را مانند ثبت جهانی بافت گسترده تاریخی در شهر یزد مدیریت كرد.
وی اهمیت افزایش ثبت آثار در لیست جهانی را از لزوم های ارتقای جایگاه كشور در امنیت ملی عنوان نمود و اظهار داشت: در دیپلماسی فرهنگی و جهانی با وجود تمدن و تاریخ كشورمان می توانیم حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشیم.
طرح كریدور راه آهن چشم اندازی از همه آثار تاریخی و فرهنگی كشور
طالبیان به پرونده ثبت جهانی «كریدور راه آهن» اشاره نمود و اظهار داشت: این طرح بزرگ نیز شامل همه آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی است و چشم اندازهای در مورد هریك از آنها وجود دارد هرچند البته امكان دارد ایرادهای زیادی داشته باشد.
وی یزد را یكی از نقاط امن دنیا دانست و اظهار داشت: یزد همیشه یكی از نقاط امن دنیا است و این كه ۱۹۲ كشور دنیا در ثبت آثار كشورمان در میراث جهانی مشاركت میكنند نیز بیان كننده این است كه كشور ایران از نقاط امن دنیاست.
هنوز مشاوری برای طرح های فلات مركزی كشور نداریم
طالبیان در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به لزوم حفظ نظام مفهومی و محتوایی در طرح های تمام شهر جهانی حتی محدوه خارج از بافت تاریخی، اظهار نمود: متاسفانه هنوز مشاوری كه بتواند طرح های مربوط به فلات مركزی را به آن سپرد، پیدا نشده است اما همچنان امیدوار به قشر دانشگاهی هستیم.
وی در پاسخ به سوالی دیگر در مورد آمار گردشگران یزد با بیان این كه تهدید گردشگری یزد نسبت به آمار موجود هنوز در نظر گفته نمی گردد، بیان كرد: هنوز یزد قبال مقایسه با شهرهای گردشگری مطرح دنیا همچون ونیز و بارسلون كه آمار توریست بالایی دارند، نیست.
فاضلاب بافت تاریخی یزد، موجب نشست در راه لایه ها شده
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری همین طور به لزوم رسیدگی و توجه به مسئله فاضلاب بافت تاریخی شهر یزد اشاره و اظهار نمود: این مساله نه تنها در بافت تاریخی یزد بلكه در تمام كشور وجود دارد و امكان دارد منجر به نشست هایی در راه لایه ها شود اما مطالعات و جمع آوری اطلاعات در مورد فاضلاب ها، نحوه توزیع و قنوات بافت تاریخی یزد در حال انجام می باشد و در سطح ملی نیز از آن حمایت میشود.
معاون میراث كشور در بخش پایانی سخنان خود از رفع معضل اماكن «مجهول المالك» و «كثیرالمالك» بافت تاریخی در چارچوب راهكاری قانونی و حقوقی یاد كرد و اظهار داشت: مانند شهرداری ها كه با نظر قضات به راهكاری در این زمینه رسیدند، این مسئله را نیز مدیریت خواهیم كرد.
منبع: فقط سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب