پسماندسوزی از عوامل آلودگی هوای تهران
پسماندسوزی همواره بعنوان یکی از عوامل آلودگی هوای پایتخت مطرح بوده است و به قول رئیس اداره محیط زیست انسانی استان تهران پسماندسوزی همانند سالهای گذشته در بیشتر نقاط استان تهران انجام و سبب تشدید آلودگی هوا بخصوص در تهران می شود.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، پسماندسوزی معضلی است که در حاشیه شهرها رخ می دهد و در ایام آلوده نفس کشیدن را برای شهروندان دشوارتر می کند و سبب تشدید آلودگی هوا در شرایط وارونگی دما می شود؛ آن هم در شرایطی که بر مبنای «قانون هوای پاک» و «قانون مدیریت پسماند» پسماندسوزی ممنوع می باشد.
در «قانون هوای پاک» به مبحث پسماندسوزی پرداخته شده و در ماده ۲۰ این قانون آمده است که « انباشت پسماندهای بیمارستانی و صنعتی در معابر عمومی و فضای باز یا سوزاندن آنها و انباشتن پسماندهای خانگی و ساختمانی در معابر عمومی و فضای باز خارج از مکان های تعیین شده توسط شهرداری ها و دهیاری ها یا سوزاندن آنها همینطور سوزاندن بقایای گیاهی اراضی زراعی بعد از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلف حسب مورد به جزای نقدی درجه شش مبحث ماده ۱۹ «قانون مجازات اسلامی محکوم می شود».
ماه گذشته محمد رستگاری - معاون نظارت و پایش اداره محیط زیست استان تهران - به ایسنا گفته بود که پسماندسوزی یکی از شایع ترین تخلفاتی است که طی این مدت گزارش شده است و نقش موثری در تشدید آلودگی هوا بخصوص در شرایط پایداری جوی و عدم وزش باد دارد. ازاین رو مقرر شد فرمانداران بیشتر از پیش معضل پسماندسوزی را پیگیری کنند و اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران هم پیگیر این مورد خواهد بود.
او همینطور خاطرنشان کرده بود که معمولا افرادی که مبادرت به پسماندسوزی می کنند، قابل شناسایی نیستند مگر اینکه حین این اقدام مشاهده شوند ازاین رو پیشگیری و مقابله با آن کاری دشوار است.
عزیز میکائیلی - رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پردیس- هم چندی قبل بر لزوم فرهنگ سازی در زمینه پسماندسوزی تاکید کرده و اظهار داشته بود: لازم است که همه افراد خویش را متعهد به رعایت الزامات زیست محیطی و مسئول حفظ محیط زیست و سلامتی تک تک آحاد جامعه و شهروندان بدانند.
پسماندسوزی معضلی است که سال قبل هم به طور گسترده در شهرهای مختلف استان تهران رخ می داد و سبب تشدید آلودگی هوا می شد اما طی سالجاری با توجه با افزایش روزهای آلودگی هوا نسبت به سال قبل مقابله با این معضل بیشتر از پیش اهمیت پیدا کرده است.
گرچه سال جاری برخی ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان هایی همچون بهارستان و پاکدشت خبر از کاهش موارد پسماندسوزی نسبت به سالهای گذشته داده اند اما فاطمه اکبرپور - رئیس اداره محیط زیست انسانی استان تهران- به ایسنا می گوید: معضل پسماندسوزی کما فی سابق در حاشیه بیشتر شهرستان های استان و نقاط مختلف استان تهران مشهود است که با عنایت به وارونگی دما و سکون جوی، بعنوان یکی از کانون های آلودگی هوا هم به حساب می آید.
به گفته او، با وجود اینکه برخوردهای جدی با متخلفان پسماندسوزی صورت می گیرد اما همچنان مانند سالهای گذشته این تخلف در خیلی از نقاط استان تهران توسط افراد مختلف اتفاق می افتد.
وی درباره علل و انگیزه های برخی افراد برای مبادرت به پسماندسوزی توضیح داد و اظهار داشت: برخی افراد به منظور سودجویی و منفعت طلبی مبادرت به پسماندسوزی می کنند. درعین حال ارتزاق بعضی از افراد به زباله گردی و سوزاندن پسماندها به امیدن یافتن بخش با ارزش پسماند گره خورده است. پدیده وندالیسم و زباله گردی کودکان هم یکی از پدیده های اجتماعی این حوزه تلقی می شود. متاسفانه سوزاندن لاستیک و قطعات پلاستیکی اجزای مختلف پسماندها علاوه بر انتشار پارامترهای متداول آلایندگی هوا، منجر به آزاد شدن ترکیبات خطرناک آلی و در بعضی از موارد حتی دی اکسین ها و فوران ها هم می شود که بیماری زایی آنها ثابت شده است.
رییس اداره محیط زیست انسانی استان تهران ادامه می دهد: بسیار واضح است تا زمانی که ذخیره سازی پسماندهای شهری به روال کنونی ادامه پیدا کند و دسترسی به پسماند در تمام ساعات شبانه روز برای زباله گردی فراهم باشد، این مشکل حل نخواهد شد. برای مرتفع شدن این مشکل باید شیوه ذخیره سازی و جمع آوری پسماند تغییر و به سمت هوشمند سازی حرکت نماید. یکی دیگر از راهکارها ساماندهی کلیه ذینفعان بخصوص زباله گردان، تفکیک کنندگان و بازیافت کنندگان است چونکه این افراد از اجزای این چرخه محسوب می شوند و حذف آنان پاک کردن صورت مسئله خواهد بود. انتظار می رود این موضوعات در طرح جامع مدیریت پسماند کلان شهر تهران و سایر شهرهای استان پیشبینی شود.
اکبرپور در انتها اظهار داشت: برخی افراد هم پسماندهای حاصل از هرس درختان را به جای انتقال به مکانی مناسب برای دفع به آتش می کشند تا به خیال خود با سریع ترین روش مبادرت به دفع آنها کنند همینطور در بعضی مناطق از شهر یا روستاها که خدمات دهی برای مدیریت پسماند به نحو مطلوب صورت نمی گیرد، مردم آن منطقه برای دور کردن پسماندها از پیرامون محل زندگی خود مبادرت به آتش زدن آنها می کنند. متاسفانه برپایه گزارش های دریافتی طی روزهای اخیر این مورد خیلی شایع بوده که پیگیری این مسائل از سوی شهرداری ها الزامی بوده و مکاتبات لازم انجام شده است و در بعضی از موارد که ترجیحا از ذکر نام خودداری می کنم، به مراجع قضایی عرضه شدند.
به گزارش فقط سفر به نقل از ایسنا، سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه مدیریت پسماند و مقابله با پسماندسوزی بعنوان دستگاه نظارتی تعیین شده است و مقابله با معضل پسماندسوزی بر عهده شهرداری ها، دهیاری ها، بخشداری ها، نیروی انتظامی، استانداری و چند وزارتخانه دیگر است.
منبع: فقط سفر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب